Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


DNA: Dosar privind o fraudă la achiziţia de uniforme pentru poliţiştii locali din Sectorul 1

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Gabriel Ovidiu Iordan, responsabilul Compartimentului Administrativ din cadrul Poliției Locale Sector 1, a încheiat un acord cu procurorii DNA în care își recunoaște vina într-un dosar referitor la achiziționarea de uniforme pentru sute de polițiști locali de la o firmă privată.

Conform unui anunț emis de DNA, Gabriel Ovidiu Iordan a admis că este vinovat de participare improprie la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, precum și de fals intelectual (două fapte) și uz de fals (două fapte).

„În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina lui, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea unor drepturi.”, potrivit comunicatului de presă.

Pe partea cealaltă, DNA a adus în fața instanței firma SC Viper Concept SRL, împreună cu patronul, Luca Elena Camelia și reprezentantul Ioniță Cornel acestei companii, sub acuzații de complicitate la participație improprie la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și complicitate la fals intelectual, potrivit unor informații Main News.

De asemenea, DNA anunță că a fost trimis în judecată un expert contabil, Armășeli Marinela, potrivit aceleiași surse.

Investigația se concentrează asupra modului în care s-a desfășurat un contract încheiat la 29 noiembrie 2022 între Poliția Locală Sector 1 București și SC Viper Concept SRL. Acest contract viza achiziționarea a 230 de uniforme destinate polițiștilor locali (171 pentru ordinea publică și 51 pentru circulație), precum și a șase echipamente de protecție, cu finanțare din fonduri proprii.

Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în urma unui acord prealabil între inculpații Luca Elena Camelia, Ioniță Cornel și Gabriel Ovidiu Iordan, și având în vedere că instituției publice i-au fost livrate doar parțial bunurile contractate (în valoare totală de 86.179 lei, inclusiv TVA), Gabriel Ovidiu Iordan ar fi prezentat o factură emisă de SC Viper Concept SRL directorului executiv al Poliției Locale Sector 1 București. La 29 decembrie 2022, fără nicio culpă, acesta din urmă ar fi dispus plata către societatea respectivă a sumei de 628.677 lei, reprezentând valoarea întregului contract.

Prin aceste acțiuni, s-ar fi generat un prejudiciu în defavoarea autorității contractante în valoare de 542.497 lei, reprezentând produse care nu ar fi fost efectiv livrate sau recepționate, iar confirmarea livrării complete s-ar fi realizat doar prin înscrisuri, simultan cu obținerea unui beneficiu necuvenit în aceeași sumă pentru SC Viper Concept SRL. Poliția Locală Sector 1 București s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În această cauză, s-a dispus indisponibilizarea și instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei de 542.497 lei, depusă de SC Viper Concept SRL la o unitate bancară. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul București cu propunerea de menținere a măsurii asigurătorii dispuse în cauză.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW