Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


DNA: Contracte pentru echipamente și produse medicale supraevaluate și neconforme, atribuite preferențial de persoane din conducerea a trei spitale COVID/ Prejudiciul depășește 1.600.000 lei

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 3 decembrie 2020 Etichete: , , ,

DNA anunță că mai mulți funcționari sunt suspectați că au atribuit fraudulos contracte de achiziție a unor echipamente medicale care nu erau necesare, erau neconforme și supraevaluate. Vizate sunt mai multe persoane cu funcții de conducere în trei spitale COVID. Deocamdată, cercetările sunt efectuate in rem.

Procurorii anticorupție din cadrul Serviciului teritorial Brașov desfășoară cercetări penale in rem (față de fapte) în legătură cu presupusa comitere, de către mai mulți funcționari publici, a următoarelor infracțiuni:

 • luare de mită,
 • dare de mită,
 • trafic de influență,
 • cumpărare de influență,
 • abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și a altor infracțiuni asimilate celor de corupție

Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă.

În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

Din cercetări a reieșit că activitățile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 – 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro și 89.000 euro„, transmite DNA.

Joi dimineaţa, procurorii au făcut percheziţii la Spitalul Clinic de Neorologie și Psihiatrie Brașov, Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, Spitalul Municipal Odorheiul Secuiesc, Spitalul din Miercurea Ciuc, și la Brigada de Operațiuni Speciale Brașov.

În cazul Brigăzii de Operațiuni Speciale, șeful structurii, împreună cu un alt ofițer, sunt vizați de perchezițiile procurorilor, potrivit unor surse mainnews.ro.

Spitalul din Miercurea Ciuc a intrat în vizorul procurorilor, aceștia efectuând percheziții și la domiciliul managerului.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada decembrie 2019 – prezent.

În cursul zilei de 03 decembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 de locații situate pe raza județelor: Brașov, Harghita și Iași, din care patru sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale, anunţa DNA, joi dimineaţa.

Sursa foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW