Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


DNA cere pedeapsa maximă pentru Sorin Oprescu / Fostul primar al Capitalei riscă peste 15 ani de închisoare / UPDATE Oprescu: În viața mea am făcut bine pentru oameni. N-am încălcat niciodată legea

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 1 aprilie 2021

UPDATE În ultimul cuvânt în fața instanței, Sorin Oprescu s-a apărat, precizând că acuzațiile care îi sunt aduse de procurorii DNA ar fi bazate pe denunțul unui om care dorește să obțină o pedeapsă mai mică.

O spun fără falsă modestie, în viața mea am făcut bine pentru oameni. (…) Toate acuzațiile care mi s-au adus sunt făcute pe vorbele unui om care a comis această delațiune pentru a-și obține o pedeapsă mai mică(…) De-a lungul mandatului de primar general am avut 462 de plângeri penale, toate sunt încheiate. E adevărat că 80 sunt de la acțiunile primarului general. N-am încălcat niciodată legea. Am aproximativ 50 de ani de muncă. Nu am trecut de bariera pe care mi-a dat o educația. Vă rog să țineți seama că totuși am fost, și încă mai sunt, chirurg, am fost primar general, senator și, nu în ultimul rând, am o pregătire academică de ani de zile. Și nu mi s-a reproșat niciodată, nici că mi-a lipsit vreun ban, profesionalismul, că aș fi fost un nemernic care a încălcat legea și am încercat să mă ascund”, a spus Sorin Oprescu, în ultimul termen de la Curtea de Apel București.

Știrea inițială

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție cer pedeapsa maximă pentru Sorin Oprescu, ce poate ajunge la peste 15 ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat de mai multe infracțiuni de corupție. Avocatul fostului primar al Capitalei a cerut achitarea acestuia. 

Orientați pedepsele către maximum. Prin prisma funcției deținute a înțeles să pervertească actul administrativ. A înțeles să comită cele mai grave fapte prevăzute de codul penal”, a spus procurorul DNA, în sala de judecată.

La Curtea de Apel București se judecă, joi, ultimul termen din procesul în care fostul edil este acuzat de DNA că a condus, din 2013, un grup infracțional organizat.

În primă instanță, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul București la 5 ani și 4 luni de închisoare.

Context

Sorin Oprescu este acuzat că a condus, din 2013, un grup infracțional organizat. Mai mult, fostul primar al Capitalei ar fi primit 25.000 de euro la locuinţa sa din Ciolpani, de la Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor.

La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, spunea DNA la momentul trimiterii in judecată.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW