Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


UPDATE DNA cere Camerei Deputaților încuviințarea percheziției informatice în dosarul în care e vizat șeful PNL Argeș

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 24 noiembrie 2021

UPDATE Biroul Permanent al Camerei Deputaților a informat că a avut pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 24 noiembrie, scrisoarea ministrului Justiției referitoare la solicitarea Parchetului de pe lângă ICCJ privind cererea de încuviințare a percheziției pentru Adrian Miuțescu.

Acum, Comisia juridică are 3 zile la dispoziție pentru a da un raport, care încep să curgă de joi, termenul pentru întrunirea plenului, după întocmirea raportului, fiind de 5 zile. Miuțescu este invitat joi în Comisia juridică, pentru a-și exercita dreptul la apărare.

Știrea inițială

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut miercuri, 24 noiembrie, Camerei Deputaților încuviințarea percheziției informatice în dosarul penal care îl vizează pe deputatul Adrian Miuțescu, președintele PNL Argeș. El este urmărit penal de DNA, pentru că ar fi intervenit în numirea unui șef ANPC.

„(…) procurorul șef al DNA a inițiat procedura necesară în vederea încuviințării, de către Camera Deputaților, a percheziției informatice în dosarul penal privind pe Miuțescu Gheorghe Adrian, în prezent deputat în Parlamentul României, suspect pentru săvârșirea a opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art.13 din Legea 78/2000).

Concret, procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al PICCJ referatul și dosarul penal (9 volume) întocmite de procurorii din cadrul Serviciului teritorial Pitești, pentru a fi înaintate ministrului Justiției, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților, în baza art. 72 din Constituția României, art. 23 alin1 si art. 24 din Legea 96/2006 republicată, privind Statutul deputaților și senatorilor, art. 222 alin 1 si 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, încuviințarea percheziției informatice.

Percheziția informatică este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea și strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activități este condiționată strict de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv”, a transmis miercuri, 24 noiembrie, DNA.

Context

Direcția Națională Anticorupție a început vineri, 12 noiembrie, urmărirea penală împotriva deputatului Adrian Miuțescu, președinte PNL Argeș, Gelu Tofan, viceprimar al municipiului Pitești și președintele organizației municipale a PNL, Cristian Mitrofan, vicepreședinte al organizației locale, dar și Ovidiu Chiru, comisar superior la Protecția Consumatorului Argeș.

Potrivit DNA, în perioada aprilie – iulie 2021, Adrian Miuțescu, și-ar fi folosit influența și autoritate de președinte al PNL Argeș pe lângă conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului pentru a determina numirea lui Ovidiu Chiru și a unei alte persoane în funcții de conducere la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș, în condițiile în care postul vizat de Chiru fusese ocupat prin concurs de o altă persoană.

În aceeași manieră, arată anchetatorii, Miuțescu ar fi procedat pentru numirea unei persoane într-o funcție de conducere la Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia și de mutare a sediului Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia de la Ploiești la Pitești.

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW