Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


DNA cere 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea: A încercat să denatureze adevărul tot timpul

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 26 ianuarie 2021

Procurorii DNA cer pedepse de cel puțin 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea, respectiv cel puțin 15 ani pentru Ioana Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, în dosarul privind campania electorală din anul 2009.

„A încercat sa denatureze adevărul tot timpul și să arate ca ea colaborează cu judecătorul cauzei. Nu și-a adus aminte sau nu o mai ajută memoria. Și starea emoțională a încercat s-o scoată în evidență. A arătat ca nu înțelege ce se înțelege cu ea. Două fapte de instigare si patru de spălare de bani, legea penala e codul penal vechi, condamnare cerem pentru Elena Udrea, 3-12 ani limitele pedepsei, dozarea pedepsei trebuie sa fie corespunzătoare funcției pentru a atrage foloase necuvenite. Cerem maximul de pedeapsa pentru Udrea Elena!”, a afirmat procurorul DNA la ultimul termen în acest proces.

Context

Procesul în care fosta șefă de la Turism, Elena Udrea, este judecată alături de fiica cea mare a lui Traian Băsescu, Ioana, pentru finanțarea campaniei prezidențiale din 2009.

La ultima audiere, Udrea a spus, în sala de judecată, că a finanțat din propriul buzunar partidul, astfel că nu a plecat ea cu bani acasă.

În ceea ce privește cea de-a cincea infracțiune, de spălare a banilor, a cărei săvârșire mi se impută, precizez faptul că am finanțat personal campania electorală din 2009, alocând sume totalizând peste 300.000 euro. Veniturile personale și ale soțului, aferente anului 2009, mi-au permis această finanțare. Cred că sunt printre puținii politicieni care au adus bani personali în campania electorală și nu au plecat cu bani acasă în urma lor”, a spus fostul ministru în sala de judecată.

Elena Udrea, care a respins toate acuzațiile, a spus că a dat bani partidului de mai multe ori.

Îmi amintesc faptul că Lungu obișnuia să vină la mine să ceară bani pentru plata unui anumit eveniment în ipoteza în care nu identifica o altă sursă de finanțare sau legătura în materie era mult prea greoaie pentru cât de dinamici eram noi în momentul respectiv. Am fost de acord în numeroase rânduri să susțin eu financiar, din resursele familiei, diverse activități organizate în interesul partidului sau chiar ministerului”, a mai declarat Elena Udrea, la proces.

În anul 2017, Elena Udrea, a fost trimisă în judecată pentru instigare la luare de mită și spălare a banilor.

„În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare”, arată procurorii DNA.

Conform procurorilor anticorupție, remiterea foloaselor infracționale ar fi fost disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță. Citește aici toate acuzațiile.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW