Thursday, October 28, 2021
Jurnalism corect


DNA anchetează modul în care autoritățile au aprobat pentru exploatare un perimetru cu potențial arheologic de la Marea Neagră / Apele Române acuză îngreunarea lucrărilor de extindere a litoralului românesc / Procurori: Nu există și nu a existat o intenție în acest sens

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 2 martie 2021

DNA răspunde acuzațiilor potrivit cărora ar bloca un proiect în valoare de 750 de milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre. Procurorii susțin că nu au avut nicio intenție în acest sens și au precizat că cercetează modul în care autoritățile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru despre care există indicii că ar conține vestigii arheologice. 

Compania Apele Române anunța, pe 19 februarie, că lucrările înnisipare din zona Mamaia au fost îngreunate, după ce accesul unei nave care trăgea nisip a fost interzis prin sistemul radio-naval de către Căpitania Zonală Constanța.

Într-un interval de timp scurt, există riscul ca cel mai mare #proiect de infrastuctură derulat de România pe #litoralul românesc să fie stopat(…) Zona restricționată se suprapune parțial peste perimetrele de exploatare din cadrul proiectului „Reducerea Eroziunii #Costiere faza II (2014-2020) – Lot 2 – Mamaia”. Mai rămâne o parte în nord unde se poate excava”, se arată într-o postare pe Facebook a companiei Apele Române, de pe 19 februarie.

Căpitania zonală a confirmat că decizia de a interzice accesul în zonă a navei care extrăgea nisip a fost luată la solicitarea DNA.

Informația a fost, ulterior, confirmată și de procurorii DNA, însă aceștia susțin că au solicitat interzicerea accesului navelor și exploatarea fundului Mării Negre pe un „perimetru restrâns, strict delimitat”, 1,9 km2 dintr-un total de 4,33 km2.

Activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricționate (situată la aprox. 7-8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului”, au precizat procurorii, printr-un comunicat de presă.

Pe 24 și 26 februarie, procurorii au solicitat scafandrilor din Constanța și unui arheolog să cerceteze perimetrul.

Au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică”, a precizat sursa citată.

Astfel, pe 1 martie, DNA a solicitat Direcției Județene pentru Cultură Constanța să ia măsurile prevăzute de lege pentru a conserva zona în care au fost identificate fragmentele cu potențial arheologic.

Redăm, în totalitate, comunicatul DNA

„Proiectul în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor DNA și nici nu există/a existat vreo intenție în acest sens.

Această informație a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanța, a unei anchete penale in rem (față de suspiciunea comiterii unor fapte de natura penală) în care se verifică legalitatea modului în care autoritățile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic „Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (județul Constanța), perimetru despre care existau indicii că ar conține vestigii arheologice.

Este adevărat că în cadrul anchetei penale s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanța să interzică accesul navelor şi/sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 km2 reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafață de aproximativ 1,9 km2 a fost supusă interdicției), însă activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricționate (situată la aprox. 7-8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului.

În zilele de 24 și 26 februarie 2021, la solicitarea procurorilor, specialiștii din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, ai Poliției de Frontieră – Garda de Coastă – Grup Nave Constanța, precum și un arheolog scafandru au cercetat perimetrul și au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică.

Ca urmare, la data de 1 martie 2021, s-a solicitat Direcției Județene pentru Cultură Constanța luarea măsurilor prevăzute de lege pentru stabilirea zonei de protecție și conservarea in situ a zonei în care au fost identificate fragmentele cu potențial arheologic.

Având în vedere stadiul anchetei, alte detalii nu pot fi oferite în acest moment. Vom reveni cu detalii în momentul în care situația judiciară va permite acest lucru”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW