Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


DNA: Afaceristul Petru Berteanu, trimis în judecată în dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 13 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe afaceristul Petru Berteanu pentru complicitate la luare de mită. La data faptei acesta era administratorul unei societăți comerciale. Este vorba despre dosarul Microsoft-Fujitsu Siemens, în care Călin Popescu Tăriceanu a scăpat de anchetă după ce, Senatul, pe care îl conducea la vremea respectivă, a respins cererea DNA.

În cazul lui Dorin Marian, fostul șef al cancelariei lui Călin Popescu Tăriceanu, cercetat și el pentru complicitate la luare de mită, procurorii anticorupție au decis disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor, întrucât nu a sosit răspunsul la comisiile rogatorii internaționale care îl vizează pe acesta.

Potrivit procurorilor, Berteanu l-ar fi ajutat pe Călin Popescu Tăriceanu, în perioada în care era premier, să primească „foloase materiale” de la reprezentanții unei companii străine din domeniul IT, în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern prin care a fost aprobată încheierea a trei acte adiționale la un contract comercial derulat de campanie, având ca obiect închirierea, de către statul român, a unor licențe IT.

Ajutorul ar fi constat atât în intermedierea realizării înțelegerii dintre Tăriceanu și reprezentanții companiei austriece cu privire la plata unui comision de 10% din valoarea actelor adiționale, precum și în facilitarea transferului folosului material în patrimoniul demnitarului.

Astfel, Berteanu ar fi primit suma de 2.581.519 USR prin intermediul unei societăți offshore, corespunzător unui procent de 10% din primele două acte adiționale încheiate.

„Din suma pe care ar fi primit-o în modul descris mai sus, inculpatul ar fi remis 800.000 USD în folosul demnitarului, prin plata parțială a datoriei pe care demnitarul ar fi avut-o față de o companie care îi furnizase consultanță politică în perioada 2007 – 2008. Diferența din comisionul încasat ar fi rămas în patrimoniul inculpatului și al unei persoane apropiate de acesta, fiind blocată parțial de autoritățile judiciare din Austria”, au mai transmis procurorii DNA.

Astfel, procurorii au solicitat confiscarea sumei de 830.000 de euro de la Petru Berteanu, precum și a sumei de 590.000 de euro de la persoana care a primit o parte din comision.

În acest scop, au fost indisponibilizate cinci imobile situate în București evaluate la suma de 782.500 euro, precum și un cont bancar deschis la o bancă din Austria.

Totodată, s-a dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare în vederea confiscării sumelor de 100.000 euro și 1.300.000 USD, respectiv a sumei de 2.600.000 euro de la două companii offshore implicate în săvârșirea infracțiunii de dare de mită”, a mai transmis DNA.

Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW