Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


DNA a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu în dosarul Laserului de la Măgurele. Procurorii anchetează modul prin care fostului director IFIN-HH i-a fost prelungit mandatul

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 26 mai 2021

Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu, după ce fostului director al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), Nicolae Zamfir, i-a fost prelungit mandatul printr-un ordin emis de un secretar de stat, relatează Buletin de București.

Cercetările sunt în curs de desfășurare, fiind începută urmărirea penală în cauză cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, ca urmare a unui ordin prin care “domnului Nicolae Zamfir i-a fost prelungit mandatul de Director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei”, sunt adresele semnate de procurorii DNA, citate de Buletin de București.

Federația Sindicală „Hermes” acuză că prelungirea mandatului fostului director Nicolae Zamfir ar fi fost făcută ilegal și că ar fi unul dintre motivele pentru care România a fost exclusă din consorțiul științific finanțat de Comisia Europeană, la începutul lunii mai.

Sesizarea a fost făcută de reprezentanții Sindicatului împotriva secretarului de stat din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Dragoș Ciuparu, în vara anului 2020.

Vicepreședintele Federației „Hermes” a precizat că secretarul de stat ar fi emis un ordin ce l-ar fi favorizat pe Nicolae Zamfir, prelungindu-i mandatul cu trei ani și 10 luni, deși acesta din urmă ar fi trebuit să se pensioneze încă din martie 2017.

„Problemele grave cu partenerii străini au început în 2018. Domnul Zamfir dacă se pensiona atunci, nu se mai întâmpla ce s-a întâmplat”, a declarat George Euprescu, vicepreședintele Federației Hermes – Învățământ Superior și Cercetare Științifică, potrivit sursei citate.

Nicolae Zamfir a fost demis de la conducerea Institutului printr-un ordin semnat de Dragoș Ciuparu la câteva luni de la prelungirea mandatului.

România a fost exclusă din consorțiul pentru infrastructură de cercetare ELI (Extrem Light Infrastructure) la începutul lunii mai, după ce angajamentele luate de oficialii de la București nu au fost respectate, proiectul Laserului de la Măgurele nefiind, încă, finalizat.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/dna-a-inceput-urmarirea-penala-pentru-abuz-in-serviciu-in-dosarul-laserului-de-la-magurele-procurorii-ancheteaza-modul-prin-care-fostului-director-ifin-hh-i-a-fost-prelungit-mandatul/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you will find 93752 more Information on that Topic: mainnews.ro/dna-a-inceput-urmarirea-penala-pentru-abuz-in-serviciu-in-dosarul-laserului-de-la-magurele-procurorii-ancheteaza-modul-prin-care-fostului-director-ifin-hh-i-a-fost-prelungit-ma…

  • … [Trackback]

    […] There you can find 99979 more Info to that Topic: mainnews.ro/dna-a-inceput-urmarirea-penala-pentru-abuz-in-serviciu-in-dosarul-laserului-de-la-magurele-procurorii-ancheteaza-modul-prin-care-fostului-director-ifin-hh-i-a-fost-prelungit-mandatul/…

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW