Saturday, December 2, 2023
Jurnalism corect


DNA a clasat dosarul lui Dan Barna deschis în urma investigației Rise Project, dar a deschis unul nou

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 22 septembrie 2021

Direcția Națională Anticorupție a clasat dosarul penal in rem  în care a fost implicat președintele USR PLUS Dan Barna, deschis în urma unei investigații realizate de Rise Project, potrivit unui răspuns transmis DNA la solicitarea ziarului Adevărul

Rise Project a publicat, pe 15 octombrie 2019, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, o anchetă privind implicarea firmei de consultanță deținută de Dan Barna în atragerea fondurilor europene din trei proiecte de incluziune socială.

Jurnaliștii au arătat că liderul USR PLUS ar fi direcţionat fonduri europene din cadrul acestor proiecte către sora sa şi prieteni. în același timp, calitate de consultant, firma lui Barna a avizat documente de plată, deși beneficiarii finali ai finanțării ar fi comis ilegalități, iar afacerile nu erau sustenabile.

În urma investigației jurnalistice, procurorii DNA s-au autosesizat și deschis un dosar de cercetare penal in rem, cu privire la posibila faptă de fraudare a fondurilor europene. Doi ani mai târziu, parchetul anticorupție a clasat ancheta în urma expertizei tehnico-ştiinţifice constatându-se că fapta nu există. Barna nu a avut calitatea de suspect sau inculpat în respectivul dosar, transmit procurorii.

„În noul dosar, pentru completarea cercetărilor, s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice de către specialişti din cadrul DNA şi a unui control de specialitate din partea Departamentului pentru Luptă Antifraudă – DLAF. Nici din constatarea tehnico-ştiinţifică, nici din controlul DFAF nu au rezultat indicii privind nerespectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi nici cu privire la săvârşirea unor fapte de natură penală care să afecteze interesele financiare ale Uniunii Europene”, explică DNA, în răspunsul transmis la solicitarea Adevărul.

Un alt dosar deschis de DNA

Ca urmare a unei plângeri formulate în legătură cu aceeași speță de către Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), aflat în subordinea Guvernului, un alt dosar penal in rem deschis de Direcția Națională Anticorupție îl vizează pe Dan Barna, se arată în răspunsul transmis Adevărul.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW