Sunday, July 3, 2022
Jurnalism corect


DLAF, sesizare la DNA pe un proiect gestionat de Dan Barna / Liderul USR PLUS, acuzații îndreptate înspre Florin Cîțu

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 28 septembrie 2021

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) în legătură cu un proiect pe fonduri europene demarat de firma de consultanță care i-a aparținut lui Dan Barna. Co-președintele USR PLUS consideră că ar fi vorba de o încercare a prim-ministrului Florin Cîțu de a-l discredita în plină criză politică.

Departamentul de Luptă Antifraudă a precizat, într-un răspuns acordat Mediafax și Aleph News, că inspectorii au trimis o sesizare la Secția a II-a DNA cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural”, ce a avut ca beneficiar firma de consultanță deținută de Dan Barna și soția sa, Olga Totolici.

Au rezultat indicii privind posibila săvârşire a unor fapte de natură penală, motiv pentru care Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentaţie a fost transmisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie (Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie)”, se arată în răspunsul DLAF, la solicitarea Mediafax/Aleph News.

Dan Barna: Nu este nimic nou

Fostul vicepremier Dan Barna, aflat în turul al doilea pentru alegerile interne din USR PLUS și în conflict deschis cu Florin Cîțu, susține că premierul se folosește de DLAF pentru a „plasa știri negative la fiecare moment politic sau electoral important”.

Astăzi aflu și eu din presă că DLAF a păstrat, a pus deoparte, o bucată din verificarea inițială, pentru zile negre și nevoi urgente de comunicare negativă, ca să se mai poată genera încă o știre de genul „s-a trimis la DNA ceva cu Barna”. Asta se întâmpla azi când avem în linie dreaptă o moțiune care va confirma că actualul premier nu mai are sustinere. Nu este nimic nou, nu e nimic diferit de ceea ce era și ce am clarificat deja de luni de zile. Este doar un film în permanentă reluare la câteva luni pe care îl tot vedem împreună de trei ani”, a scris Dan Barna, pe Facebook.

Co-președintele USR PLUS susține că a cerut în mod repetat de la DLAF ca orice dosar deschis pe numele lui să fie procesat și trimis la DNA.

Până acum, s-a confirmat că am avut dreptate de fiecare dată când am zis că nu am nimic de ascuns și nimic de care să mă tem”, a adăugat fostul vicepremier.

Barna a profitat de moment și a precizat că obiectivul USR PLUS este rezolvarea rapidă a crizei politice și revenirea la o guvernare stabilă și eficientă.

Ea este posibilă, însă fără Florin Cîțu. Actualul premier, coordonator al unei campanii de vaccinare eșuată, autor direct și moral al crizei politice, trebuie să plece cât mai rapid. Pentru binele românilor și al României”, a precizat Dan Barna.

CITEȘTE ȘI: BREAKING Moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR merge la vot / CCR a dat dreptate Guvernului, dar decizia se aplică pe viitor

DNA are un dosar deschis pe numele lui Barna, după o sesizare DLAF

Direcția Națională Anticorupție a clasat dosarul penal in rem  în care a fost implicat președintele USR PLUS Dan Barna, deschis în urma unei investigații realizate de Rise Project, potrivit unui răspuns transmis DNA la solicitarea ziarului Adevărul.

Rise Project a publicat, pe 15 octombrie 2019, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, o anchetă privind implicarea firmei de consultanță deținută de Dan Barna în atragerea fondurilor europene din trei proiecte de incluziune socială.

Jurnaliștii au arătat că liderul USR PLUS ar fi direcţionat fonduri europene din cadrul acestor proiecte către sora sa şi prieteni. în același timp, calitate de consultant, firma lui Barna a avizat documente de plată, deși beneficiarii finali ai finanțării ar fi comis ilegalități, iar afacerile nu erau sustenabile.

În urma investigației jurnalistice, procurorii DNA s-au autosesizat și deschis un dosar de cercetare penală in rem, cu privire la posibila faptă de fraudare a fondurilor europene. Doi ani mai târziu, parchetul anticorupție a clasat ancheta în urma expertizei tehnico-ştiinţifice constatându-se că fapta nu există. Barna nu a avut calitatea de suspect sau inculpat în respectivul dosar, transmit procurorii.

Ca urmare a unei plângeri formulate în legătură cu aceeași speță de către Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), aflat în subordinea Guvernului, un alt dosar penal in rem deschis de Direcția Națională Anticorupție îl vizează pe Dan Barna, se arată în răspunsul transmis Adevărul.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW