Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


DLAF: Controlul asupra proiectelor cu fonduri europene gestionate de Dan Barna a fost declanșată anterior anchetei Rise Project

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 18 octombrie 2019 Etichete: , ,

DLAF reacționează la mesajul lui Dan Barna din această dimineață și transmite că acțiunea de control care vizează proiectele cu fonduri europene gestionate de liderului USR a fost declanșată înainte ca jurnaliștii de la Rise Project să publice ancheta referitoare la candidatul la prezidențiale. Mai mult, DLAF respinge cererea lui Barna ca documentele sale să fie preluate și analizate de DNA.

„Acțiunea de control referitoare la proiectul „Punți comunitare”, cod SMIS 56760, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba, a fost declanșată anterior publicării informațiilor de către Rise Project și fără legătură cu demersurile jurnalistice.

Verificările preliminare cu privire la proiectele „SES-am Deschide-te!”, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba și „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”, al cărui beneficiar este Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, au fost demarate ca urmare a informațiilor apărute în mass-media privind posibile încălcări ale legii ce pot afecta interesele financiare ale UE în România, demers procedural obișnuit în activitatea instituției.

Etapa verificărilor preliminare este premergătoare unei acțiuni de control și are drept scop evaluarea primară a informațiilor sesizate și analiza necesității deschiderii unei acțiuni de control în sensul Legii nr. 61/2011. Aceasta se desfășoară în toate cazurile de sesizare a DLAF sau de sesizare din oficiu”, transmite DLAF, prin intermediul unui comunicat.

DLAF mai menționează că instituția acționează independent, fără a se supune unor indicații politice și că refuză cererea lui Dan Barna ca documentele acestuia să fie preluate de DNA.

„Deși DLAF este, din punct de vedere organizatoric, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea Prim-Ministrului, instituția beneficiază, prin lege, de autonomie funcțională și decizională, independent de alte autorități şi instituţii publice și acționează ca atare. În consecință, Șeful Departamentului nu solicită şi nu primește instrucțiuni de la nicio autoritate, instituție sau persoană în realizarea atribuțiilor sale referitoare la declanșarea şi desfășurarea controalelor ori la întocmirea şi valorificarea actelor de control.

DLAF respinge categoric orice asociere sau încercare de asociere a activității sale cu alte evenimente din spațiul public și reasigură opinia publică și partenerii săi, naționali sau europeni, de respectarea legii și a procedurilor în vigoare, în îndeplinirea atribuțiilor sale de protejare a intereselor financiare ale UE în România”, mai menționează cei de la DLAF.

Dan Barna a cerut ca documentele sale care conțin proiectele cu fonduri europene să fie trimisă de DLAF către DNA, susținând că nu are încredere în instituția Antifraudă întrucât este controlată de Liviu Dragnea.

sursa foto: Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW