Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Distrugeri record ale incendiilor de vegetație în Europa, în 2022

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 14 august 2022

Poate că vara toridă din Europa nu s-a încheiat încă, dar anul 2022 bate deja recorduri, cu aproape 660.000 de hectare devastate de incendii, începând încă din luna ianuarie, potrivit serviciului de monitorizare prin satelit al UE, relatează Alarabiya News.

Și, în timp ce țările de pe malul Mediteranei au fost, în mod normal, principalele epicentre ale incendiilor din Europa, în acest an, și alte țări au de suferit puternic.

Incendiile din acest an au forțat oamenii să își părăsească locuințele, au distrus clădiri și au ars păduri în țări din UE precum Austria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Portugalia și Spania.

Aproximativ 659.541 de hectare (1,6 milioane de acri) au fost distruse până în prezent, conform datelor furnizate de Sistemul european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS), stabilind un record în acest moment al anului, de când a început colectarea datelor, în 2006.

Europa s-a confruntat cu o serie de valuri de căldură, incendii de pădure și secetă istorică, despre care experții spun că sunt cauzate de schimbările climatice provocate de om. Aceștia avertizează că se anunță valuri de căldură mai frecvente și mai lungi.

Luna trecută, timp de aproape două săptămâni, mii de pompieri s-au străduit să stingă cel mai mare incendiu de pădure din istoria modernă a Sloveniei.

Dar cea mai afectată țară a fost Spania, unde incendiile au distrus 244.924 de hectare, potrivit datelor EFFIS, urmată de România (150.528 de hectare) și Portugalia (77.292 de hectare).

EFFIS utilizează date din satelit de la Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS) al UE. Datele vin după ce CAMS a transmis, vineri, că 2022 a fost un an record pentru activitatea incendiilor de vegetație în sud-vestul Europei și a avertizat că o mare parte din Europa de Vest se află acum în „pericol extrem de incendiu”.

„În ceea ce privește 2022, este deja un an record, chiar peste 2017”, a declarat coordonatorul EFFIS, Jesus San-Miguel. În 2017, 420.913 hectare au ars până la 13 august, ajungând la 988.087 de hectare până la sfârșitul anului.

„Situația în ceea ce privește seceta și temperaturile extrem de ridicate a afectat toată Europa în acest an, iar situația generală din regiune este îngrijorătoare, în timp ce ne aflăm încă în mijlocul sezonului de incendii”, a spus el.

Începând din 2010, s-a înregistrat o tendință de creștere a numărului de incendii în Europa Centrală și de Nord, cu incendii în țări care „în mod normal nu se confruntă cu incendii pe teritoriul lor”, a adăugat el.

„Sezonul general al incendiilor în UE este într-adevăr determinat în principal de țările din regiunea mediteraneană, cu excepția unor ani ca acesta, în care incendiile se produc și în regiunile centrale și nordice”, a adăugat el.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *