Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Dispută în Parlament pe moțiunea de cenzură: PSD vrea ca votul să fie sâmbătă, opoziția se opune

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 2 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Dispută în Parlament pentru data când va fi votată moțiunea de cenzură în plenul reunit al celor două camere. Ședința Birourilor Permanente Reunite (BPR), în care PSD și minoritățile (altele decât cea maghiară) au majoritate, a decis ca moțiunea să fie citită în această după-amiază, la ora 15.00. Prin urmare, votul va avea loc sâmbătă, în plenul parlamentului, decizie care nemulțumește opoziția. Partidele care au semnat moțiunea vor fi nevoite să își mobilizeze parlamentarii pentru a veni la vot.

Reprezentanții opoziției spun că decizia PSD de a stabili ca votul pentru moțiunea de cenzură sa fie în weekend este o șicană prin care se mizează pe absenteismul parlamentarilor. Ei dau însă asigurări că, indiferent de ziua votului, partidele care au semnat moțiunea se vor mobiliza și vor vota pentru căderea Guvernului.

„Așa cum am anticipat, conducerea camerei se comportă abuziv, exact ca în epoca Liviu Dragnea. Numărul de semnături pe care îl avem în momentul de față pe moțiunea de cenzură arată angajamentul opoziției de a dărâma Guvernul Dăncilă. Dacă Guvernul ar avea majoritate nu ar fi nevoiți să apeleze la astfel de tertipuri cu profil infracțional promovate de Florin Iordache. (…) În momnetul de față nu mai au majoritate în Parlamentul României. Nici legitimitate. Ca atare, vom mai asista la tot felul de șicane, la tot felul de blocaje, de bariere pentru a mai rămâne la guvernare și de a ramâne contacți la supapa cu bani publici”, a precizat Raluca Turcan, deputat PNL, după ședința BPR.

„Am vorbit cu colegii, i-am mobilizat pe toți, că pun sâmbătă, că pun duminică că pun noaptea, că pun la 3 dimineața, parlamentarii USR se vor mobiliza și vor veni la Parlament. În rest, deciziile cu privire la strategie vor fi comune, ale opoziției, astfel încât această moțiune de cenzură să treacă. Acesta este obiectivul principal. Ei cred că au obținut o mare realizare astăzi punând această ședință de vot sâmbătă, vom araăta că moțiunea va trece”, a declarat Stelian Ion, deputat USR.

Pe de altă parte, puterea își menține decizia și susține că, în cazul în care nu va fi cvorum la ședința de sâmbătă se va relua toată procedura.

„Dacă nu va fi cvorum sâmbătă, va urma un alt Birou Permanent care va stabili o altă dată pentru dezbaterea moțiuni. Dar programul pe care l-am stabilit e acela cu astăzi citire la ora 15 și sâmbătă la ora 11.00 dezbatere și vot. Cei care au semnat, știu ce au semnat și, în consecință, se pot exprima și sâmbăta, și duminica și joia. Care este diferența că exprimă votul vinerea sau sâmbăta sau duminica? (…) Dacă este o urgență pentru a debarca acest Guvern, putem veni oricând. (…) Pentru noi este o urgență să arătăm că acești 237 care au semnat nu vor vota”, a declarat Florin Iordache.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

 

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW