Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Discurs de candidat la prezidențiale, susținut de Mircea Geoană: Nu am negociat niciodată ca după 16 ani să fim încă la ușile Schengen

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 16 decembrie 2022 Etichete: , , ,

Deși nu și-a anunțat oficial intenția de a candida la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană a avut vineri, 16 decembrie, nouă ieșire publică care conturează din ce în ce mai clar acest scenariu. În fundal cu un steag al UE și sigla NATO, secretarul general adjunct al Alianței a vorbit despre eșecul aderării României la Spațiul Schengen.

Teoretic mai sunt doi ani până la următoarele alegeri prezidențiale. Cu toate că niciun partid important nu și-a stabilit candidatul, mai mulți potențiali pretendenți ai fotoliului de la Cotroceni par să fi intrat în joc de glezne. Peste tot se fac calcule, sondaje de opinie și se testează diferite variante.

Geoană: Nu am negociat să fim la ușile Schengen

Nici în Partidul Social Democrat, cel mai sus plasat în intenția de vot dar care nu a mai dat un președinte de la Ion Iliescu încoace, zarurile nu au fost aruncate. Întrebat în repetate rânduri despre numele celui care va reprezenta PSD în scrutinul prezidențial, Marcel Ciolacu a evitat să ofere un răspuns tranșant, lăsând de înțeles că ar putea fi vorba chiar de o persoană din afara partidului.

Un astfel de profil are Mircea Geoană, care nu a exclus niciodată posibilitatea unei candidaturi. Înfrânt în alegerile din 2009 de către Traian Băsescu, Geoană ocupă în prezent funcția de secretar general adjunct al NATO, din înaltul căreia nu ezită să transmită diferite mesaje politice către România.

Deși nu există practic nicio legătură directă între NATO și Schengen (spațiu de liberă circulație în UE), Geoană a vorbit vineri despre acest subiect care a monopolizat în ultimele săptămâni agenda publică românească.

„Pentru mine, ca om care și-a dedicat viața integrării euroatlantice, această izbucnire de mânie și frustrare din jurul Schengen este picătura care a făcut să se verse un pahar umplut mai demult. Nu am negociat acum 16 ani atâta asimetrie de influență și putere economică. Nu am negociat niciodată ca după 16 ani să fim încă la ușile Schengen. 

Puterea și opoziția trebuie să lucreze pe marile proiecte naționale. Să terminăm să mergem cu pârâtul la Înalta Poartă. Ne face rău, nu ne facem cinste. Trebuie să ne încărcăm cu ambiția unei țări care nu mai acceptă să fie la periferia Europei, ci în centrul ei. Pentru asta este nevoie și de leadership, dar și de fiecare dintre noi. Dacă România are încă o reputație proastă, și asta este explicație”, a afirmat Mircea Geoană.

G4Media a relatat, recent, citând surse politice, că Mircea Geoană îşi pregăteşte candidatura la prezidenţiale şi că deja s-ar fi format un comitet de sprijin pentru candidatura lui, de care s-ar ocupa în mod special soţia sa, Mihaela Geoană.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW