Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Directorul NN Pensii și președintele Consiliului Fiscal, posibile propuneri ale USR și PNL în Consiliul BNR

By Tudor Alexandru , in Politic Stirile zilei , at 27 iunie 2019 Etichete: , , ,

PNL l-ar putea propune pe Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, pentru un loc în Consiliul de Administrație al BNR, iar USR pe Cristian Popa, director al NN pensii, au declarat surse politice pentru mainnews.ro. Până în acest moment, PSD nu a avansat o propunere pentru un post în Consiliul BNR.

De altfel, liderii PSD și ALDE îl susțin pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator. Decizia a provocat nemulțumiri în ambele partide. Senatorul ALDE Daniel Zamfir nu este de acord cu decizia lui Călin Popescu Tăriceanu, iar senatorii PSD i-au cerut Vioricăi Dăncilă să vină cu alt nume, reclamând că ei nu au fost consultați.

Cine sunt Ionuț Dumitru și Cristian Popa

Ionuț Dumitru este președintele Consiliului Fiscal din 2010. Acesta a criticat, în 2016, programele economice ale PSD și PNL pentru alegerile parlamentare din acea perioadă. La acel moment, atrăgea atenția că salariile pot fi majorate doar dacă va crește productivitatea și că majorarea pensiilor nu este realistă dacă nu crește și numărul de contribuabili.

Liviu Dragnea, lider al PSD la acel moment, spunea : „Cum isi permite ca in calitate de sef al unei institutii publice independente sa comenteze ce fac partidele politice, sa spuna ce partid e bun si care nu?”.

Ionuț Dumitru este profesor al Academiei de Studii Economice București, fiind și coordonator de doctorate. Dumitru a fost, în 2016-2017, cercetător științific în economie la Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române.

Cristian Popa, propunerea USR, are 31 de ani, și este director al NN Pensii, având în subordine gestionarea pensiilor private a aproximativ 2 milioane de români.

Potrivit datelor publice, și-a început cariera în 2006 la BRK Financial Group, în prezent în top zece cei mai mari intermediari de pe piaţa de capital din România. Ulterior, în intervalul 2009-2012, a lucrat la BCR Pensii, iar din 2012 a activat la NN Investment Management, ca analist pe piața de capital. 

Atribuțiile Consiliului de Administrație al BNR

Consiliul de administrație al BNR este alcătuit din 9 membri numiți de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.

Membrii Consiliului de administraţie nu pot fi parlamentari şi nu pot face parte, potrivit legii, din justiţie sau din administraţia publică. Structura executivă permanentă a Băncii Naţionale este formată din guvernator şi 3 viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator. Ceilalţi 5 membri nu sunt salariaţi ai BNR. Preşedintele Consiliului de administraţie este guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Consiliul de administraţie este organismul cu drept de decizie în ceea ce priveşte politicile în domeniul monetar şi al cursului de schimb, autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, monitorizarea sistemelor de plăţi, organizarea internă a băncii. Consiliul de administraţie hotărăşte, de asemenea, care sunt atribuţiile ce revin structurilor executive şi personalului Băncii Naţionale a României.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *