Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Directorul Metrorex a anunțat când când va sosi primul tren de metrou Alstom pentru M5

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 martie 2022

Primul tren nou va circula pe Magistrala 5 de metrou spre sfârşitul acestui an – începutul anului viitor, iar pe parcursul lui 2023 vor fi livrate toate cele 13 trenuri contractate cu Alstom, a promis joi, 24 martie, directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuş, potrivit Agerpres.

„Pentru Magistrala 5 Râul Doamnei – Eroilor avem un contract semnat cu Alstom pentru 13 trenuri noi de metrou. Contractul prevede şi o opţiune de a achiziţiona suplimentar alte 17 trenuri de metrou, în funcţie de asigurarea finanţării, pe care noi o vom identifica. Primul tren preconizăm să vină spre sfârşitul acestui an sau începutul anului 2023, dar în 2023 vor fi livrate toate cele 13 trenuri până la sfârşitul anului”, a spus Miclăuş, la conferinţa „Constructor în România”.

Contractul are o valoare de 103,2 milioane euro, echivalentul a 490,5 milioane lei fără TVA și este finanțat din Bugetul de stat și credit de la Banca Europeană de Investiții.

Durata contractului pentru cele 13 trenuri este de 30 de luni de la semnarea acestuia.

Potrivit înțelegerii, capul de serie ar trebui să sosească în maxim doi ani de la semnarea contractului, iar întregul lot de 13 trenuri în 3 ani și jumătate. Cele 17 trenuri suplimentare vor fi livrate după trei ani și 10 luni de la data în care Metrorex își va exprima opțiunea de suplimentare.

În prezent pe Magistrala 5 Drumul Taberei circulă rame Bombardier luate de pe magistrale 1 și 3, astfel încât intervalul de succedare este în cel mai bun caz de 6 minute.

După sosirea noilor trenuri, sistemul de automatizare și siguranță a traficului, montat tot de Alstom, va putea funcționa la capacitatea de proiectare, astfel încât intervalul se succedare va putea scădea până la 90 de secunde.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *