Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Director de penitenciar, reținut de DNA. Horia Chiș, acuzat că ar fi agresat și amenințat o subalternă care i-a refuzat avansurile

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 22 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Un fost director al Penitenciarului Baia Mare, Horia Ștefan Chiș, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, fiind acuzat că i-ar fi cerut unei subordonate favoruri de natură sexuală și, după ce a fost refuzat, ar fi agresat-o chiar în biroul său. Directorul ar mai fi constrâns-o pe victimă să nu depună plângere, fiind susținut și de psihologul penitenciarului, reținut în același dosar, a transmis marți, 22 noiembrie, DNA.

Horia Ștefan Chiș este acuzat de folosire abuzivă a funcției în scop sexual, ultraj, purtare abuzivă și șantaj, în timp ce Carmen Kozma, psihologul penitenciarului, este acuzată de șantaj.

Procurorii DNA arată că, timp de 2 ani, în timp ce era director al Penitenciarului Baia Mare, Horia Chiș i-ar fi cerut unei subordonate, în mai multe rânduri, „favoruri de natură sexuală, prevalându-se și profitând de situația de autoritate și de superioritate asupra victimei”.

Pentru că l-a refuzat, pe 19 mai 2022 Chiș „ar fi exercitat acte de violență” asupra victimei, aceasta fiind nevoită să stea în spital între 6 și 7 zile. DNA menționează că incidentul ar fi avut loc chiar în biroul său.

Ulterior, pentru două zile la rând, Horia Chiș ar fi constrâns-o pe victimă să nu sesizeze nicio instituție abilitată, amenințând-o că atât ea, cât și penitenciarul, „vor avea de suferit”, potrivit sursei citate.

În plus, fostul director al penitenciarului ar fi amenințat-o pe victimă că va publica „presupuse imagini compromițătoare” cu ea, cu scopul de a-i distruge credibilitatea.

În acest demers, directorul penitenciarului ar fi fost susținut și de inculpata Kozma Angela Carmen, psiholog în cadrul penitenciarului”, mai arată DNA.

Cazul a fost relatat pe larg de Recorder.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii