DIICOT: Membrii clanului Raim își exploatau sexual propriile soții. Concubina liderului, o fostă victimă a traficului de persoane
Mai mulți membri din clanul Raim, acuzați, printre altele, de proxenetism, încheiau căsătorii formale cu victimele lor și ajungeau în situația de a-și exploata sexual propriile soții, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT și remis Main News. În 10 ani de activitate, clanul a obținut cel puțin 2,9 milioane de euro din proxenetism.
27 dintre membrii clanului, inclusiv liderul, Iuzeir Raim, au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT pe 9 august, fiind acuzați, printre altele, de proxenetism, șantaj sau camătă. Detalii aici.
Gruparea, originară din Mangalia, trimitea victimele în România și alte 9 state europene, precum Germania, Austria, Franța, Spania, Italia, Olanda, Elveția, Cehia și Marea Britanie.
Procurorii au identificat 34 de tinere care „au practicat prostituția în folosul membrilor grupului infracțional organizat”, ce erau racolate prin metoda cunoscută drept „Loverboy”.
„În cauza de față proxeneții au mers în multe situații până întra-acolo încât au încheiat cu victimele lor căsătorii formale, astfel încât mai mulți membri ai grupului infracțional cercetat își exploatau sexual propriile soții”, se arată în rechizitoriul remis Main News.
Procurorii au identificat 5 astfel de cazuri, tinerele fiind exploatate sexual atât înainte, cât și după căsătorie, de membrii grupării.
De altfel, anchetatorii notează, în rechizitoriul citat, că inclusiv liderul grupării s-ar fi căsătorit cu o fată pe care ar fi exploatat-o sexual la începutul anilor 2000 și care, în timp, „s-a poziționat în ierarhia grupului alături de lider, fiind respectată și percepută ca atare de toți membrii”.
„Aceasta a îndeplinit toate atribuțiile și rolurile concubinului său, acționând în multe situații ca o interfață a acestuia, mai ales în perioada în care inculpatul (…) (n.r. liderul grupării) s-a aflat în detenție”, se mai arată în rechizitoriul anonimizat.
Metoda Loverboy
Anchetatorii arată că membrii grupării au acționat exclusiv folosind metoda Loverboy, prin care exploatatorii racolau tinere care „provin din rândul celor cu nivel de educație scăzut, mai ales din mediul rural, din familii dezorganizate și/sau cu posibilități financiare reduse, toate aceste aspecte fiind speculate cu foarte multă pricepere”.
Aceștia le seduceau și creau impresia că ar fi apreciate, iubite și că au șansa unui viitor mai bun, inclusiv prin promisiuni de căsătorie și de construire a unei locuințe.
În schimbul acestor lucruri, „victimei îi este indusă ideea că prostituția este singura soluție care poate genera toate aceste avantaje”, notează procurorii.
„Având în vedere faptul că victimele sunt aflate sub influenţa acestor metode de manipulare şi deja dezvoltă sentimente de dragoste faţă de exploatatori, dar şi faptul că anterior relaţiei cu aceştia victimelor nu li s-a acordat atenţia şi importanţa pe care le-o acordă aceştia, în mod prefăcut, persoanele de sex feminin acceptă treptat perspectiva practicării prostituţiei, mai ales că li se spune că vor practica pentru o scurtă perioadă de timp”, arată sursa citată.
Ulterior, când încep să practice prostituția, exploatatorii le cer victimelor majoritatea sumelor de bani, lăsându-le să păstreze doar sumele necesare pentru a-și asigura traiul zilnic.
De exemplu, o martoră din dosar, soția unuia dintre inculpați, exploatată în Germania, a trimis în România mai multe sume de bani (3.500 de euro în 28.03.2016, 2.276 de euro între 16.01.2017-3.04.2017 sau 6.400 de euro între 2015 și 2016).
„În timp, de obicei după aproximativ 2-3 ani de exploatare, persoanele care practică prostituţia resimt oboseală fizică, iar starea de „îndrăgostire” faţă de proxeneţi se diminuează, ceea ce le permite să abordeze raţional situaţia în care se regăsesc, astfel că acestea încep să adreseze reproşuri exploatatorilor, manifestându-şi în repetate rânduri intenţia de a renunţa la practicarea prostituţiei.
În acest context, exploatatorii recurg de cele mai multe ori la comportamente agresive faţă de aceste persoane pentru a le menţine în activitatea de exploatare sexuală, intimidare care, de cele mai multe ori, are ca efect menţinerea victimelor în aceeaşi stare”, notează procurorii în rechizitoriul citat.
De cele mai multe ori, întreruperea activității de exploatare sexuală este realizată doar prin intervenția autorităților, iar în alte situații acest lucru se întâmplă pentru că victimele îmbătrânesc și nu mai sunt solicitate de către clienți, arată anchetatorii.
„De cele mai multe ori, la sfârşitul unei perioade îndelungate de exploatare sexuală, persoanele de sex feminin, constatând că nu mai obţin venituri din această activitate şi exploatatorii nu îşi ţin promisiunile de întemeiere a unei familii, se vor orienta pentru a realiza venituri către aceeaşi activitate de proxenetism, cunoscând din propria experienţă modul de operare, devenind din victime, exploatatori”, potrivit procurorilor DIICOT.
Comentarii