Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


DIICOT: Doi români, trimiși în judecată pentru organizarea de atacuri informatice cu viruși criptați

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 30 august 2022

Două persoane au fost trimise în judecată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru că au creat un program prin intermediul căruia au realizat 2.153 de atacuri informatice cu viruși criptați, au anunțat procurorii marți, 30 august. 

Conform sursei citate, „în perioada 2014 – 2020, inculpații au produs un program malițios, capabil să cripteze viruși informatici care să nu poată fi detectați de către programele anti-virus ale sistemului informatic atacat, program pe care l-au oferit spre vânzare prin intermediul unui site.

Pe parcursul cercetărilor, au fost identificate 2.153 de atacuri informatice cu viruși criptați prin utilizarea acestui program, care permiteau captarea și transmiterea informațiilor stocate de sistemul infectat către atacator, realizarea de capturi de ecran, transmiterea de parole, colectarea de date și înregistrarea tastelor apăsate de către victimă. Parte din sistemele informatice atacate în această modalitate puteau fi controlate de la distanță de către atacatori.

O parte din atacurile informatice efectuate cu viruși criptați prin intermediul programului dezvoltat de cei doi inculpați au avut loc pe teritoriul României.

Programul a fost cu comercializat la prețul de 35/60 euro, respectiv 25/50 euro, tariful fiind diferențiat pentru străini și români, plata fiind efectuată prin intermediul serviciilor online sau în monede virtuale, inculpații obținând sume de peste 500.000 lei, respectiv 120.000 de lei, fiecare, cu care au achiziționat bunuri mobile și imobile de valoare”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

În cauză a fost dispus sechestru asigurător și poprire asupra conturilor deținute de inculpați, fiind solicitată confiscarea sumelor dobândite.

Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Dolj.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW