Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


DIICOT, de opt luni cu șef interimar. Lansarea procedurii pentru noua conducere se lasă așteptată în ciuda anunțurilor făcute de doi miniștri ai Justiției | Secții conduse de interimari și la DNA

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 29 mai 2021 Etichete: , ,

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) este condusă de un procuror-șef interimar de opt luni, de la demisia Giorgianei Hosu, propusă în funcție de Cătălin Predoiu și numită de președintele Klaus Iohannis. Atât Predoiu cât și cel care l-a înlocuit la cârma Ministerului Justiției, Stelian Ion, au anunțat declanșarea procedurii, însă acest lucru nu s-a întâmplat, până în prezent.

Procuroarea Hosu a demisionat după condamnarea, în prima instanță, a soțului său, în septembrie 2020.

Ulterior, ministrul de atunci al Justiției, Cătălin Predoiu, a spus că va lansa procedura pentru numirea unui nou șef „la un moment dat”.

E de cântărit dacă așteptăm noile legi sau dăm întâietate unui obiectiv de a stabiliza cumva această funcție. Depinde și de modul în care toată lumea va ști să copereze. Am prevăzut un termen de 6 luni pentru dezbaterea legilor, dar nu ne oprește nimeni să ne înțelegem mai repede”, a spus acesta.

Declarația a fost făcută în toamnă. Ulterior, în urma alegerilor parlamentare și formării unui nou guvern, Predoiu a fost schimbat.

Stelian Ion: În prima jumătate a anului

Venit în funcția de ministru al Justiției, Stelian Ion a afirmat că va demara, la rândul său, procedura curând. Ulterior a prelungit termenul pentru „prima jumătate a anului”.

La DIICOT este vorba de o procedură care trebuie să aibă loc, o procedură de numire în funcție, pentru că avem un interimat, și interimatul nu face bine niciunei instituții. Nu este o urgență absolută, dar este nevoie de o schimbare și acolo va trebui să declanșez în prima jumătate a anului, până în iulie, inclusiv în iunie, să declanșez procedura de numire a procurorului-șef DIICOT”, a spus ministrul Justiției, Stelian Ion, la TVR, la finalul lunii martie.

Deși termenul se apropie de final, procedura nu a fost, încă, demarată, astfel că DIICOT rămâne un parchet condus de un șef interimar: Oana Pâțu.

Interimari la DNA

Și la DNA există posturi foarte importante ocupate tot de interimari.

Vorbim de șefia celor trei secții ale parchetului anticorupție: Secția de combatere a corupției, a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție și Secția judiciară.

Declanșarea procedurii pentru numirea șefilor de secții este tot un atribut al Ministerului Justiției.

Într-o reacție pentru Main News, procurorul-șef DNA, Crin Bologa, susține că demararea procedurii este cât se poate de importantă.

Este necesară, numirile înseamnă stabilitate și eficiență”, a declarat șeful DNA pentru Main News.

Rolul șefilor de secție este întârit inclusiv în urma unui recurs în interesul legii prin care s-a subliniat ierarhia „din treaptă în treaptă”.

Foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW