Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


DIICOT: Contrabandă cu țigări facilitată de societăți de comisionariat vamal din port

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 20 septembrie 2019 Etichete: , ,

Procurorii DIICOT au efectuat, împreună cu ofițerii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, 8 percheziții domiciliare la sedii și puncte de lucru ale unor societăți comerciale de comisionariat vamal, precum și la domiciliile administratorilor societăților aflate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Constanța.

Potrivit DIICOT, acțiunea a vizat un grup de persoane care, în aprilie, folosind fără drept numele de utilizator și parola alocate unui lucrător vamal pentru accesul la aplicația informatică privind tranzitul de mărfuri pe teritoriul Uniunii Europene, au recrutat și confirmat fictiv, în sistem electronic, o operațiune de tranzit vamal ce viza un transport de țigări (containere) expediat dintr-un stat non-UE cu destinația Port Constanța.

Prin activitatea infracțională, precum și prin stingerea fictivă a tranzitului vamal, țigările au intrat pe teritoriul Uniunii Europene și au fost comercializate ilicit, fără a fi plătite taxe vamale, accize și T.V.A aferent.

„În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal într-un sistem informatic și contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare au fost identificate si ridicate pentru cercetări înscrisuri relevante pentru cauză, precum si un numar de 57 HDD-uri, 6 terminale mobile, 2 laptop-uri, 3 tablete, 5 carduri de memorie, 5 cartele SIM, 9 stick-uri USB și 4 floppy disk- uri”, potrivit sursei citate.

Ministrul Justiției, proiect de lege prin care vor fi asigurate premisele pentru prevenirea, combaterea și sancționarea fraudei fiscale și vamale

Ministrul Justiției, Ana Birchall a prezentat, luni, în Senat, un proiect de lege prin care vor fi asigurate premisele pentru prevenirea, combaterea și sancționarea evaziunii fiscale, a fraudei fiscale și vamale.

Proiectul de lege propus de Birchall se referă la transferul la parchete a inspectorilor antifraudă încadrați la momentul intrării în vigoare a legii la Direcția de combatere a fraudelor din cadrul ANAF.

„Am susținut, astăzi, în plenul Senatului, Proiectul de lege privind transferul la parchete a inspectorilor antifraudă încadrați la momentul intrării în vigoare a legii la Direcția de combatere a fraudelor din cadrul ANAF.

Un astfel de proiect era necesar pentru a clarifica statutul profesional al inspectorilor antifraudă. Multora din inspectorii antifraudă de la Direcția de combatere a fraudelor din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, le-au încetat detașările ca urmare a expirării termenelor pentru care au fost dispuse. Întrucât legea reglementează faptul că aceștia funcționează exclusiv prin detașare la parchete, s-a impus identificarea unor soluții legislative de urgență.

Prin această soluție legislativă se reglementează reorganizarea Direcției generale antifraudă fiscală din cadrul ANAF și sunt asigurate premisele pentru o mai bună prevenire, combatere și sancționare a faptelor de evaziune fiscală, precum și pentru combaterea fraudei fiscale și vamale”, a scris Birchall, pe pagina sa de Facebook.

Foto: Inquam photos/ Alexandru Busca

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/diicot-contrabanda-cu-tigari-facilitata-de-societati-de-comisionariat-vamal-din-port/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW