Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


DIICOT: Caz de sclavie în Maramureș. Tineri bolnavi, răpiți și obligați să muncească

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 4 iunie 2020 Etichete: ,

Procurorii DIICOT au efectuat mai multe percheziții în județul Maramureș, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.

Mai exact, în perioada mai 2019- mai 2020, mai mulți membri ai unei familii au constituit un grup infracțional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile (cu handicap psihic ori fără adăpost care nu se pot întreține singure și nu au resurse de trai), prin folosirea acestora la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor, fiind violenți cu aceștia, folosind metode precum înfometarea, dar și lipsirea de libertate în mod ilegal, pentru a împiedica persoanele respectivă să părăsească locuința membrilor grupării infracționale.

„Astfel, membrii grupării infracţionale au dezvoltat o practică din a se deplasa periodic pe raza Gării CFR din municipiul Baia Mare, județul Maramureş, unde, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menţionate anterior, le răpesc efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu.

Ulterior, după ce victimele ajung la domiciliile membrilor grupării, aceştia exercită asupra lor violenţe fizice şi verbale pentru a-i determina să accepte din teamă exploatarea prin forma obligării acestora să muncească până la epuizare în gospodăriile lor, fără a fi plătiţi, fără a fi hrăniţi corespunzător şi lipsindu-i de posibilitatea de a părăsi locaţiile respective (reţinându-li-se ilegal actele de identitate, telefoanele mobile – pentru a-i împiedica să mai ia legătura cu persoane din exterior ori cu autorităţile – şi sechestrându-i în diverse anexe gospodăreşti ale căror uşi de acces sunt încuiate de către membrii grupării cu lacăte)”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Conform sursei citate, toate aceste practici sunt de natură să creeze victimelor o puternică traumă fizică și emoționale, o stare perpetuă de frică şi de nesiguranţă, din cauza căreia persoanele vătămate execută ordinele membrilor grupării infracţionale respective.

„Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuată la domiciliile membrilor grupării, de către procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș împreună cu ofițerii de poliţie judiciară din cadrul SCCO Maramureş, într-una dintre încăperile gospodăriei inculpatului C.M. şi a familiei sale, a fost găsită sechestrată o persoană de sex masculin. Acesta era încuiat sub lacăt într-o încăpere din gospodăria inculpatului încă din data de 01.06.2020, fiind răpit şi adus prin metodele menţionate de către membrii grupării infracţionale, care începuseră astfel să-şi „refacă” stocul de sclavi.

Totodată, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș au reușit să probeze activitatea infracțională a grupării cu privire la aceleași fapte săvârșite asupra altor 4 persoane”, mai scrie sursa citată.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW