Wednesday, May 19, 2021
Jurnalism corect


DIICOT a clasat dosarul lui IPS Teodosie / Ancheta a fost deschisă după ce, în plină epidemie, mai mulți credincioși au fost împărtășiți cu aceeași linguriță

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 10 iulie 2020 Etichete: , , ,

Arhiepiscopia Tomisului a anunțat, vineri, că dosarul în care IPS Teodosie și alți preoți erau cercetați pentru zădărnicirea combaterii bolilor și instigare publică, a fost clasat.

„Hărțuirea penală a ritualului de împărtășire a mai încasat o clasare de dosar(…)Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilitățile penale la adresa clericilor sau a ritualului canonic de împărtășire dintr-un cult recunoscut oficial de către statul român. Totodată, ne vom ruga pentru pacea sufletească și liniștea duhovnicească a celor ce li se pare că sfințirea vieții, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos, ar constitui o infracțiune”, transmite Arhiepiscopia Tomisului, într-un mesaj pe Facebook.

Inițial, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a clasat pe 14 mai plângerea penală formulată de „Asociația pentru Libertatea de Conștiință”  în care IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și alți doi preoți, erau acuzați de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Pe 20 mai 2020, Emil Moise, reprezentantul asociației, a făcut o nouă plângere penală, de data aceasta către DIICOT – Constanța, cu trei acuze la adresa IPS Teodosie și a preoților, respectiv zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică și comunicare de informații false.

A doua zi, pe 21 mai 2020, trei cetățeni formulau o altă plângere penală către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în care IPS Teodosie și alți preoți din arhiepiscopie erau acuzați tot de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Plângerile penale acuzau faptul că „ritualul de împărtășire cu o linguriță comună a mai multor credincioși a pus viața acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de către IPS Teodosie și Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârșirii acestui ritual, ar constitui instigare publică a credincioșilor și comunicare de informații false”.

„Formulate într-un ton de hărțuire a ritualului, plângerile penale mai susțineau că folosirea unui prosop la împărtășire, a unor bucăți de anafură pe care credincioșii le luau după împărtășire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoți, sunt tot infracțiuni și chiar sfidare a autorităților publice și a Patriarhiei”, conform Arhipeiscopiei.

Parchetul a reunit aceste plângeri într-un singur dosar care a fost clasat pe doi iulie 2020.

„- față de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dispus clasarea cauzei privind infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor și instigare publică, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală;

– față de preoții Arhiepiscopiei Tomisului a dispus clasarea cauzei privind infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, mai arată sursa citată.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW