Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


DIICOT – 79 de percheziţii în Bucureşti şi în 14 judeţe, fiind vizate două grupări cu ramificaţii în Cehia, Bulgaria şi Ucraina

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 26 martie 2024 Etichete: , ,

Marţi dimineaţa au loc aproape 80 de percheziţii în Bucureşti şi în alte 14 judeţe, ca parte a unei operaţiuni îndreptate împotriva a două grupări criminale cu conexiuni în Cehia, Bulgaria şi Ucraina, implicate în contrabandă cu ţigarete, tutun şi articole pirotehnice, precum şi în spălarea banilor. Prejudiciul estimat se ridică la peste 12,7 milioane de euro. Peste 50 de persoane, printre care și patru funcţionari, sunt programate să fie aduse la audieri.

”La data de 26 martie 2024, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara, pun în aplicare 79 de mandate de percheziţie domiciliară. Activităţile se desfăşoară în judeţele Arad, Suceava, Dolj, Călăraşi, Sibiu, Iaşi, Teleorman, Mehedinţi, Timiş, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa şi în municipiul Bucureşti, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria şi Ucraina, constituite în scopul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun), materiale explozive (pirotehnice) şi spălare a banilor”, transmite IGPR.

După investigații, s-a constatat că în perioada 2022 – 2024, membrii ambelor grupuri criminale ar fi achiziționat bunuri supuse accizelor din afara României, le-ar fi introdus ilegal în țară – cu colaborarea sau ajutorul unor funcționari – și le-ar fi transportat și depozitat, în vederea vânzării pe piața neagră.

”Pe parcursul administrării probatoriului, au fost indisponibilizate 38.019.640 de ţigarete (dintre care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acţiuni de prindere în flagrant delict), 64 de tone de tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a celor două grupuri este de 12.740.000 de euro”, precizează IGPR.

Sunt în curs de desfășurare peste 50 de mandate de aducere pentru persoanele investigate, dintre care patru sunt funcționari, iar audierile au loc la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara.

Suportul tehnic a fost furnizat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și de către Biroul Tehnic și de Criminalistică al D.I.I.C.O.T.

Acțiunea este susținută de forțele de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și structurile sale teritoriale, precum și de către jandarmii Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

foto: Poliția Română

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW