Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Digitalizare în justiție. CSM a lansat portal pentru interacțiunea cu instanțele

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 iulie 2023

Consiliul Superior al Magistraturii a lansat luni, 10 iulie, un portalul național – https://registratura.rejust.ro – ce permite depunerea cererilor, înscrisurilor și plata taxelor de timbru.

Dezvoltat, într-o primă fază, de Curtea de Apel Galați, portalul Site-ul permite interacțiunea electronică a justițiabililor și profesioniștilor dreptului cu instanțele de judecată din întreaga țară, oferindu-le acestora posibilitatea de a accesa cu ușurință următoarele servicii:

–      depunerea unei cereri de chemare în judecată;

–      declararea unei căi de atac într-un dosar;

–      depunerea înscrisurilor într-un dosar deja existent;

–      plata taxei judiciare de timbru într-un dosar utilizând cardul bancar;

–      eliberarea certificatelor de grefă;

–      eliberarea copiilor legalizate ale hotărârilor judecătorești.

Posibilitatea de a plăti taxa de timbru utilizând cardul bancar simplifică în mod semnificativ interacțiunea cu instanța de judecată, această modalitate de plată fiind implementată în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Asociația de Plăți Electronice din România și Ghișeul.ro.

Noua interfață implementată la nivelul întregului sistem judiciar este benefică atât cetățenilor, ca destinatari ai serviciului public, cât și personalului specializat din instanțe.

Astfel, utilizând formulare electronice din portal, informațiile sunt transmise către grefierii registratori în mod structurat, facilitându-se înregistrarea cu celeritate a cererilor și înscrisurilor în sistemele informatice proprii.

În măsura în care optează pentru utilizarea acestui portal, Consiliul le recomandă cetățenilor să nu folosească, concomitent, și celelalte instrumente de sesizare a instanței, pentru a nu încărca în mod nejustificat activitatea instanțelor.

„Consiliul continuă să se implice în crearea și dezvoltarea de instrumente digitale, astfel de măsuri putând constitui un sprijin pentru instanțele judecătorești, în contextul deficitului de resurse umane ce există în prezent. Totodată, astfel de instrumente facilitează accesul cetățenilor la justiție prin creșterea gradului de informare, conștientizarea drepturilor acestora și dezvoltarea culturii juridice. În același timp, va continua să pună în aplicare cele mai bune soluții tehnice care să răspundă necesităților specifice în desfășurarea activității de către judecători, procurori și toți ceilalți profesioniști din cadrul sistemului judiciar, parteneri în înfăptuirea actului de justiție”, au transmis reprezentanții CSM.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW