Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Diana Șoșoacă împărtășește știri false referitoare la moartea unui copil român în violențele din Leeds. MAE: „Nu se confirmă”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 24 iulie 2024 Etichete: , ,

Europarlamentara Diana Iovanovici Șoșoacă a folosit recentele incidente din Leeds, Marea Britanie, pentru a-și promova retorica cunoscută, dar bazându-se pe o informație falsă pe care a răspândit-o public. Într-o scrisoare adresată premierului României, Șoșoacă a susținut că un copil român ar fi murit în urma violențelor stradale din Leeds, declanșate de o familie de români. Ministerul Afacerilor Externe din România a precizat că această informație nu este adevărată, potrivit Digi24.

Incidentele au avut loc joi, 18 iulie, într-un cartier din Leeds, unde mai multe persoane, inclusiv români, au distrus o mașină de poliție și au incendiat un autobuz. Violențele au început după ce autoritățile britanice de protecția copilului au încercat să ia copiii unei familii de români, deoarece unul dintre copii a ajuns la spital cu o lovitură la cap. În urma acestor evenimente, nouă cetățeni români au fost reținuți, iar opt dintre ei au fost ulterior eliberați, conform Ministerului român de Externe.

În scrisoarea adresată premierului Marcel Ciolacu, Diana Șoșoacă a cerut măsuri ferme pentru a interveni pe lângă autoritățile britanice, solicitând returnarea copiilor către familiile lor și repatrierea acestor familii în România.

”Ca urmare a tulburărilor care au avut loc la Leeds şi care au fost provocate de Poliţia britanică prin preluarea forţată a copiilor, unul dintre minorii urmăriţi de Poliţie în urma incidentelor care au avut loc pe stradă a sărit pe geam de frică şi a decedat astăzi în urma rănilor provocate de cădere. Această tragedie este inacceptabilă, iar cei care au provocat-o trebuie să fie traşi la răspundere! Responsabilitatea acestui deces îl au autorităţile britanice care răpesc efectiv copiii din familiile lor!”, scrie europarlamentara Diana Șoșoacă.

Solicitat să verifice această informație, Ministerul român al Afacerilor Externe a declarat că „informația nu se confirmă”. Astfel, știrea răspândită de europarlamentara Diana Iovanovici-Șoșoacă în scrisoarea către premierul României este falsă.

Autoritățile române își exprimă înțelegerea față de durerea familiei de români din Leeds, ai cărei copii au fost luați în plasament de statul britanic, dar consideră că motivele pentru această decizie sunt legale și justificate. Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA, a transmis acest mesaj printr-o postare pe pagina instituției, afirmând că autoritățile române înțeleg acțiunile autorităților britanice în cazul din Leeds.

ANPDCA a actualizat situația privind copiii români ai familiei din Leeds. Rareș Petru Achiriloaie a anunțat că cei patru copii, preluați de serviciile sociale britanice după incidentele din comunitatea românească, vor fi returnați temporar familiei pe durata audierilor și anchetei. Ulterior, copiii vor fi plasați în grija unchiului patern, conform deciziei instanței britanice. Autoritățile române au constatat că copiii erau neglijați, iar unul dintre ei, un bebeluș, a ajuns la spital cu o lovitură la cap.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii