Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Diana Șoșoacă, Dumitru Coarnă și alți doi parlamentari s-au întâlnit cu ambasadorul Rusiei: Am exprimat deschiderea pentru negocieri de pace în „Casa Poporului” / Reacția PSD: A fost pe persoană fizică

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 31 martie 2022

O delegație formată din parlamentarii Diana Șoșoacă, Dumitru Coarnă, Mihai Lasca, Francisc Tobă a participat miercuri, 30 martie, la o întâlnire cu ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin. Evenimentul a fost anunțat de Diana Șoșoacă prin intermediul unui comunicat și confirmat de Dumitru Coarnă pentru Mainnews.ro. 

Diana Șoșoacă, Mihai Lasca și Francisc Tobă au intrat în Parlament pe listele AUR, dar în prezent nu mai fac parte din partidul condus de George Simion, în vreme ce Dumitru Coarnă, fost lider de sindicat în MAI, este deputat PSD.

În cadrul întâlnirii, care a avut loc la solicitarea parlamentarilor români, aceștia ar fi prezentat o așa-zisă „poziție de neutralitate” a României.

Tema „neutralității” este des utilizată în discursul propagandistic al oficialilor ruși. Prin „neutralitatea” unui stat aceștia înțeleg, pe lângă lipsa apartenenței la NATO și Uniunea Europeană, menținerea unor legături strânse cu Federația Rusă și chiar poziționarea în sfera de influență rusă.

Dumitru Coarnă: Am exprimat deschiderea pentru negocieri de pace la București, în „Casa Poporului”

Totodată, aceștia susțin că i-ar fi propus ambasadorului Kuzmin organizarea unor negocieri de pace la București, în „Casa Poporului”.

„Am avut o întâlnire cu ambasadorul Federației Ruse, domnul Valeri Kuzmin, pe tema memoriului legat de pacea de la București. Am trimis tuturor ambasadelor implicate și ambasadei SUA. Singurii care ne-au invitat au fost cei de la Ambasada Rusiei. Acolo am discutat poziția noastră, în sensul neimplicării României în război. Ne-am exprimat deschiderea că, dacă consideră că se poate, să discutăm despre pace la București, în Casa Poporului, că avem spațiu”, a declarat Dumitru Coarnă pentru Mainnews.ro.

Rugat să comenteze agresiunea militară rusă, Coarnă a insistat că România ar trebui să rămână neutră în acest conflict iar sprijinul să fie doar de ordin umanitar, menționând că este împotriva războiului.

„Ca să am o părere trebuie să vorbesc cu toate părțile. Așteptăm și invitația celor din Ucraina. Am vorbit la telefon și urmează să ne vedem. Ca idee, eu sunt împotriva războiului, nu aduce nimic bun. Războiul aduce numai moarte, probleme economice, sociale… Noi ne-am exprimat poziția de neutralitate, că nu ne implicăm militar, ne implicăm doar umanitar și ne-am exprimat disponibilitate pentru negocieri de pace la București. Ambasadorul Kuzmin ne-a spus că, deocamdată, negocierile se desfășoară în Turcia”, a mai afirmat Dumitru Coarnă.

PSD: A fost o acțiune pe persoană fizică

Contactat de Mainnews.ro pentru a exprima poziția cu privire la participare deputatului Dumitru Coarnă la un asemenea eveniment, purtătorul de cuvânt PSD, Radu Oprea, a precizat că acțiunea deputatului a fost una individuală iar partidul nu a fost implicat.

„Sunt convins că a fost pe persoană fizică. O acțiune individuală care nu a avut din partea PSD, nu cred că a avut cineva din PSD cunoștință de intențiile domnului deputat (n.r. – Dumitru Coarnă”, a explicat reprezentantul PSD.

Mainnews.ro a solicitat și Ministerul Afacerilor Externe pentru un punct de vedere, dat fiind rolul instituției în gestionarea relațiilor diplomatice, însă până la această oră nu am primit o reacție oficială.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW