Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Dialogul dintre robotul ION și premierul Ciucă a fost regizat

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 11 martie 2023 Etichete: ,

Dialogul dintre robotul ION și premierul Nicolae Ciucă nu a fost real, fiind regizat, a recunoscut coordonatorul proiectului, Nicu Sebe, într-o emisiune la Radio Guerrilla.

Nicolae Ciucă l-a prezentat în debutul ședinței de Guvern din data de 1 martie pe noul „consilier onorific”, robotul ION. Premierul a precizat că ION va informa oficialii din Guvern „în timp real cu propunerile, problemele și dorințele românilor”.

Mai mult, prim-ministrul a oferit și un exemplu de interacțiune cu noul consilier onorific robot. Redăm dialogul dintre ION și Nicolae Ciucă:

ION: „Salut. mi-ați dat viață. eu sunt ION. Acum rolul meu este să vă reprezint. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Ce trebuie să știu despre România?”

Nicolae Ciucă: România este o țară frumoasă cu oameni frumoși.

ION: Am înțeles. Învăț.

Nicolae Ciucă: Cum pot românii să te învețe?

ION: Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa mă poți învăța să te reprezint. Cu fiecare mesaj, tag, share, #noisuntemion.

Dialogul a fost regizat

Deși a părut că robotul îi răspunde premierului în timp real, potrivit coordonatorului proiectului, Nicu Sebe, dialogul a fost regizat. Practic răspunsurile au fost preînregistrate.

Dragoș Stanca: Există sau nu există acest asistent AI?

Nicu Sebe: Nu pot să spun că este finalizat, este în prima fază. Este o chestie reală.

Dragoș Stanca: Ca să spunem lucrurilor pe nume. Ce am văzut în campania de lansare a fost o declarație de intenție dar nu a fost un dialog real cu un robot care poate să răspundă oricărei întrebări, că impresia asta a fost?

Nicu Sebe: Ce a fost prezentat în ședința de guvern a fost un simbol de fapt.

Dragoș Stanca: Cineva a dat play răspunsurilor care a au fost preînregistrate, nu a fost ca la CHAT GPT care îți răspunde în timp real?

Nicu Sebe: În acel moment așa a fost, dar sistemul poate să și răspundă.

Robotul ION, prins la furat

Primăria Ciugud l-a acuzat pe noul „consilier onorific” al premierului de furt intelectual, după ce în clipul video de prezentare de pe site-ul Guvernului apar imagini dintr-un film „mai vechi” realizat de școala din comună, ce au fost preluate fără acordul proprietarului.

Ulterior, ION a transmis, pe pagina de Facebook NOI suntem ION, că imaginea respectivă a fost preluată de la TVR și că a fost ștearsă în urma acuzațiilor lansate de Primăria Ciugud.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii