Friday, May 7, 2021
Jurnalism corect


Dezvăluiri din dosarul fostului șef al drumurilor din Constanța | DNA: Afaceri cu privilegiați și controlabili, o achiziție la două zile

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 10 ianuarie 2021 Etichete: ,

Ies la iveală noi informații din dosarul lui Adrian George Gâmbuțeanu, trimis în judecată de procurorii DNA. La nivelul Regiei Județene de Drumuri și Poduri Constanța era o practică să li se ceară celor care derulau contracte diverse donații. Potrivit DNA, se lucra în special cu „operatori privați privilegiați sau controlabili”.

Adrian George Gâmbuțeanu este acuzat de abuz în serviciu și luare de mită.

Privilegiați și controlabili

Procurorii acuză că instituția de stat a lucrat cu firme apropiate de conducere sau cu operatori care depindeau de astfel de contracte.

Din probele administrate –(…), etc –rezultă că Regia a încheiat și derulat diverse contracte preponderent cu operatori privați privilegiați sau controlabili. De exemplu, unele societăți erau deținute de membri ai (…) sau de rudele acestora, de foști salariați ai Regiei, de prieteni/colegi ai salariaților Regiei iar alte societăți erau dependente de plățile izvorâte din executarea contractelor încheiate cu aceasta”, potrivit documentului consultat de Main News.

În schimbul contractelor atribuite, mai acuză DNA, mulți dintre acești operatori privați au făcut donații sau au plătit în mod nejustificat (fără rațiuni comerciale) sume de bani către două societăți comerciale apropiate de un partid politic.

Audierile efectuate au relevat că din cei 55 de furnizori de servicii de închiriere utilaje și mijloace auto, 21 au efectuat plăți către (…)–Filiala Județeană Constanța, către SC (…)SRL sau către SC (…)SRL”, potrivit anchetatorilor.

13 reprezentanți ai prestatorilor de servicii au declarat că Adrian George Gâmbuțeanu le-a cerut să facă donații, sponsorizări sau plăți, în funcție de caz, dacă vor să le fie plătite facturile ce aveau ca obiect serviciile prestate în beneficiul Regiei.

Astfel, potrivit indicațiilor date de inculpat, prestatorii fie au făcut sponsorizări sau donații pentru (…), fie au făcut plăți în beneficiul celor două societăți comerciale mai sus indicate. Astfel cum rezultă din actele dosarului, reprezentanții acestor două societăți comerciale făceau parte din cercul relațional al conducerii (…) Constanța, fiind furnizoare de materiale publicitare pentru campaniile electorale. Totodată, activitatea inculpatului Gâmbuțeanu Adrian George de director al RAJDP Constanța era coordonată în mod direct de numitul (…), vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța și, totodată, trezorierul (…)–Filiala Județeană Constanța”, se mai arată în rechizitoriu.

DNA: Donațiile, o practică

Cu prilejul audierilor a reieșit că în cadrul Regiei se instaurase o practică infracțională în sensul că operatorilor privați li se cerea să facă donații (…)sau să plătească în mod nejustificat (fără rațiuni comerciale) sume de bani către două societăți comerciale apropiate de această formațiune politică.

Audierile efectuate au relevat că din cei 55 de furnizori de servicii (închiriere utilaje și mijloace auto), 21 au efectuat plăți către (…)–Filiala Județeană Constanța, către SC (…)SRL sau către SC (…)SRL. Analizând societățile indicate în ultimul tabel, rețin că furnizorul care a încasat de la Regie cea mai mare sumă de bani –(…)–este în egală măsură cel care a făcut cele mai generoase plăți către (…)(100.000 lei)și către două societăți afiliate deținute de (…), apropiate partidului (82.000 lei către (…)și 68.000 lei către (…))”, se mai arată în rechizitoriu.

Achiziții pe bandă rulantă

Anchetatorii arată că numărul achizițiilor făcute de Regia din Constanța a crescut considerabil de când Gâmbuțeanu a fost numit la conducere.

Tot din acel an Regia a început să cumpere piese auto și diverse alte consumabile de la SC (…)SRL. În 2008 însă achizițiile au fost foarte rare (12 la număr)și au însumat cca 17.000 lei. La începutul celui de-al doilea semestru 2009 (luna iulie) inculpatul Gâmbuțeanu Adrian George a fost numit director general al RAJDP Constanța, moment în raport de care comenzile de bunuri transmise acestui furnizor au crescut în mod vizibil. În anul 2010 achizițiile au urmat un trend ascendent, devenind mult mai frecvente (cca 170) și au fost în valoare totală de 946.831,61 lei. În anul 2011au fost efectuate 232 de comenzi. Similar, în anii 2012 și 2013 au fost efectuate 319 achiziții distincte în valoare totală de 2.225.709,27 lei. Aceasta a fost perioada în care (…)s-a implicat în mod activ în supravegherea activității inculpatului”, notează procurorii DNA.

Curtea de Conturi a intrat pe fir și comenzile s-au evaporat

În anul 2014 inculpatul a transmis către (…)cca 100 de comenzi. Ulterior, în anul 2015, în contextul controlului efectuat de Curtea de Conturi și constituirii dosarului penal (…)/2015, a fost trimisă o singură comandă.  Astfel cum rezultă din informațiile comunicate de RAJDP Constanța (adresa nr (…) martie 2017), toate bunurile în discuție au fost cumpărate de la SC (…) SRL fără contract ci strict doar în baza unor comenzi scrise. Din depoziția unor angajați ai Regiei, (…) (în special (…)), rezultă că relația dintre inculpat și (…) era adesea tensionată, (…)comportându-se autoritar și jignitor cu inculpatul Gâmbuțeanu”, arată anchetatorii.

În acest context, spun procurorii, „achiziționarea de către inculpat, în mod repetat, de către Regie a unor bunuri de la societatea deținută de persoana care îi coordona activitatea apare ca fiind determinată tocmai de dorința de a-și proteja statutul și funcția deținute”.

O achiziție la două zile

Toate bunurile achiziționate însumează 5.065.547,43 lei.

Se poate observa că în decurs de 5 ani, media achizițiilor făcute este de una la fiecare două zile”, au arătat procurorii.

Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 58.261.148 lei.

Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Constanța.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW