Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


Dezvăluiri ale victimelor unei reţele de proxeneţi: Erau racolate prin metoda Loverboy și duse în Anglia/ În România, fetele erau promovate pe un site de anunțuri matrimoniale

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 15 septembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Mai multe persoane au fost arestate, recent, pentru trafic de persoane și de minori, după ce procurorii au descoperit că aceștia racolau tinere, unele minore, pe care le sechestrau și le obligau să se prostitueze. Victimele proveneau din medii defavorizare, iar principala metodă de racolare era „Loverboy”. Fotografiile fetelor apăreau pe site de anunțuri, la rubrica matrimoniale, aceasta fiind una dintre modalitățile prin care erau racolați clienții. Unele dintre ele erau duse în Anglia, unde erau sechestrate și forțate să practice prostituția. 

Unde acționau proxeneții

Liderul clanului ar fi fost Constantin Gangal, din gruparea care acționa în Iași şi în mai multe oraşe din Anglia făcând parte și fiul lui, Bogdan Gangal, zis Mureș, dar și alte persoane.

Procurorii spun că, în 2018, aceștia ar fi racolat mai multe fete, dintre care și o minoră, le-au transportat transferat și obligat să se prostitueze în Iași, Botoșani, precum și în mai multe orașe din Marea Britanie, respectiv Leeds, Bolton, Chester și Preston.

Conform procurorilor, victimele erau adăpostite în diferite apartamente închiriate, erau abuzate verbal și fizic și erau forțate să întrețină relații sexuale cu necunoscuți.

Una dintre victime – o minoră de 16 ani

Una dintre victime avea doar 16 ani când a fost racolată de proxeneți. Agresată fizic și verbal, aceasta a încercat să fugă de sub autoritatea clanului Gangal, însă a ajuns să practice prostituția pentru frații Lupu, o altă grupare din Iași. Nu a durat mult, iar aceasta a fost recuperată de clanul Gangal, fiind obligată de această dată să se prostitueze în Botoșani.

Fata a fugit pentru a doua oară de clanul Gangal, luând taxiul din Botoșani și întâlnindu-se cu frații Lupu. O zi mai târziu fata este găsită de Bogdan Costel Gangal, fiind transferată din nou în Botoşani exploatarea sexuală continuând.

Episoadele de fugă i-au determinat pe cei care o obligau să se prostitueze să devină mai agresivi, la un moment dat fata fiind amenințată că va fi desfigurată.

Copila a fost racolată și determinată să practice prostituția pentru gruparea Gangal între iunie 2018 – octombrie 2018.

Primul contact al acesteia cu clanul s-a realizat prin intermediul lui Constantin Cosmin Chetreanu, apropiat al infractorilor, care a și racolat-o pe tânără. După ce a sechestrat-o o perioadă într-un apartament din Iași și a abuzat-o fizic și verbal, Chetreanu a dus-o pe victimă acasă la familia Gangal, unde fata a și locuit pentru o perioadă.

Aici i s-a explicat cum se practică prostituția, cum se vorbește cu clienții și ce tarife trebuie să perceapă, banii urmând să fie încasați integral de familie. Copila trebuia să ceară în schimbul 200 lei pe un act sexual și 400 lei/oră.

Victima susține că în timp ce a locuit acasă la familia Gangal a asistat la discuții din care reieșea că aceștia se ocupă de multă vreme cu traficul de persoane și că acționează atât în România, cât și în Anglia și Germania.

Sora victimei, martor în dosar

Fata de 16 ani a ținut legătura cu sora sa pe perioada în care se afla la clanul Gangal. Aceasta a declarat la audieri că și-a dat seama că sora sa mai mică se prostituează în momentul în care a văzut că tânăra avea mereu foarte mulți bani la ea.

Copila a locuit acasă la părinții săi pentru o perioadă, după ce a fost racolată de proxeneți, iar la un moment dat a fost obligată să plece, însă a ținut permanent legătura telefonic cu sora sa.

Fata i-a mărturisit la un moment dat că a rămas însărcinată, dar a pierdut copilul din cauza abuzurilor la care era supusă.

La un moment dat, minora, însoțită de familia Gangal, s-a întâlnit cu sora ei, iar capul clanului a încercat să o convingă să vină împreună cu victima în Anglia, întrucât fata fiind minoră avea nevoie de procură.

Fotografiile fetelor, postate pe Publi24

Minorei de 16 ani i s-au făcut poze și a fost postat un anunț pe site-ul de anunțuri Publi24, la secțiunea matrimoniale, prin care clienții urmau să fie atrași.

În toată perioada în care a practicat prostituția, fata a fost mutată în diferite locații unde s-a întâlnit și cu alte fete, victime ale clanului Gangal, una fiind minoră.

Acest lucru reiese din mai multe postări de pe site-ul Publi24 despre care s-a dovedit că au fost postate de familia Gangal, potrivit procurorilor.

„Buna sunt x , o fata sexy si bruneta .  Am 160 , 52 de kg   Am 20 de ani sunt o fata stilata cu bun simt si te astept la locatia mea de lux.  Seriozitate maxima .  Te astept cu drag va pup dulce ??????”

„Bruneta dulce de tot te astept in compania mea sa petrecem clipe de neuitat. Suna.ma te pwp”, este unul dintre anunțurile date exemplu de procurori.

Fetele, racolate prin metoda „Loverboy”

Familia Gangal și-ar fi extins rețeaua de trafic de persoane și în Marea Britanie, deținând mai multe locații în care au plasat mai multe tinere racolate.

O parte din membrii familiei interlope locuiau în Leeds, UK, de unde trimiteau periodic bani în România, obținuți din exploatarea fetelor.

Clanul Gangal racola tinere din zonele rurale defavorizate ale județuli Iași, victimele fiind găsite pe diverse site-uri de socializare. Cel care le racola comunica cu ele și iniția o aparentă relație amoroasă. Ulterior, fetele erau racolate și convinse să plece în Anglia pentru a se prostitua.

Numitul Bogdan Constantin Mureş a dus pe parcurs mai multe tinere în marea Britanie, ulterior obligându-le să se prostitueze. Constantin Gangal, tatăl acestuia, coordona activitatea infracțională din România, spun procurorii.

Tânără însărcinată, obligată să se prostitueze

O altă tânără le-a povestit procurorilor că a început o relaţie cu fiul liderului clanului, după puţin timp mutându-se împreună. Ulterior, fata a rămas însărcinată, iar partenerul i-ar fi propus să plece împreună în Anglia, sub pretextul că se vor angaja la o fabrică. Îndrăgostită şi cu o situaţie materială precară, fata a acceptat, iar cei doi au plecat în Liverpool.

În primavara anului 2018, am aflat de la mama mea Luciu, despre faptul că M. are o relație cu un băiat pe care îl știu după numele de Gangal ”Mureș”.

Eu auzisem mai multe lucruri rele despre familia Gangal, în trecut, și nu am fost de acord cu această relație. Mai multe de atât, i-am și interzis să se mai vadă cu ”Mureș”. Marinela s-a supărat pe mine din această cauză și nu a mai vorbit cu mine în jur de două săptămâni. În această perioadă M. s-a mutat cu Gangal Bogdan-Costel și familia sa la locuința acestora”,  le-a declarat procurorilor fratele victimei.

În Anglia, fata a locuit în oraşul Leeds, într-o casă unde locuiau frații suspectului. După câteva zile, bărbatul i-a cerut cartea de identitate, dar când fata i-a cerut-o înapoi, inculpatul a refuzat să i-o înapoieze.

Fata le-a declarat anchetatorilor că iubitul ei i-a propus într-o zi să practice prostituţia, în ciuda faptului că era gravidă.

Victimă: M-a întrebat dacă doresc să practic prostituţia

“Gangal Bogdan-Costel, în timp ce ne aflam în imobilul respectiv, mi-a zis că dorește să discute ceva serios cu mine. Acesta m-a întrebat dacă nu doresc ca el să închirieze o casă unde să practic prostituția împreună cu Z.C.S..

Gangal Bogdan-Costel mi-a explicat faptul că a mai avut o relație anterioră cu o fată care a practicat prostituția în folosul său și mi-a dat detalii cu privire la activitatea acesteia, respectiv: urma să mi se facă poze pentru un site unde va fi publicat un anunț prin care ofeream servicii sexuale contracost; va trebui să am un telefon la care să răspund pentru a discuta cu clienții; tarifele erau 90 lire/oră, 60/30min, 40/15min pentru sex normal protejat. Gangal Bogdan-Costel mi-a spus faptul că iubita sa anterioră practica și sex neprotejat, dar pentru tarife superioare.

“De asemenea mi-a explicat (n.n. – se referă la suspectul Gangal Bogdan-Costel) faptul că este necesar să am un cont pe siteul www.vivastreet.co.uk și www.adultwork.com (site-uri de escorte) prin intermediul cărora clienții vor lua legătura cu mine. Legat de sumele de bani pe care urma să le încasez, Gangal Bogdan mi-a spus că trebuie să practic următoarele tarife: 15 minute – 60 lire sterline, 1 ora – 120 lire sterline pentru actele sexuale normale, protejate și fără deplasări”, a mărturisit victima.

În primă fază fata a refuzat, însă bărbatul a devenit violent şi i-a cerut returnarea unei datorii fictive de 2.000 lire. De teamă că o va părăsi, fata a acceptat să se prostitueze în mai multe orașe din Anglia, iar ulterior a pierdut sarcina.

Victima a reușit să scape din casa în care locuia și a plecat la Londra, ulterior întorcându-se în România.

Arestări în Anglia

Fiul liderului clanului, Mureş, împreună cu victima şi încă o persoană au fost ridicaţi de către poliția din districtul Cumbria – Anglia, bărbaţii fiind arestaţi pentru trafic de persoane.

În urma unor controale din unul din apartamentele lor au fost identificate articole ce ridicau suspiciuni cu privire la faptul că în incinta apartamentului se practica prostituția, potrivit procurorilor.

Inculpaţii au negat însă implicarea în astfel de activități. La acei’eaşi locaţie au fost găsite chitanţe de transfer de bani către România, pe numele suspectului, în valoare totală de 2471 lire sterline.

sursa foto: Digi24

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW