Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Dezastru la proba psihologică pentru intrarea în magistratură. Peste 80% dintre candidați nu au trecut testul de inteligență 

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 28 mai 2024

Situație greu de imaginat la examenul psihologic pentru admiterea în magistratură. Potrivit datelor publicate marți de Consiliul Superior al Magistraturii, peste 85% dintre candidați au fost respinși, cei mai mulți la testul de inteligență, relatează News.ro.

CSM a publicat rezultatele la testarea psihologică a candidaţilor înscrişi la concursul de admitere în magistratură. Dintre cei 238 de candidaţi înscrişi s-au prezentat la examen 234. Dintre aceştia, doar 15,81% au fost declaraţi admişi.

„Testele psihologice scrise utilizate în cadrul procedurii de concurs urmăresc evaluarea în concret a profilului de magistrat, şi anume compatibilitatea dintre profilul candidatului şi criteriile psihologice necesare pentru exercitarea funcţiei de judecător şi procuror, respectiv aptitudinile cognitive, capacitatea de luare a deciziilor, de asumare a răspunderii, de a manifesta abilităţi interpersonale şi de lucru în echipă, precum şi capacitatea de a manifesta echilibru şi rezistenţă la stres”, au precizat, marţi, într-un comunicat de presă, reprezentanţii CSM.

Potrivit CSM, 92,39 % dintre candidaţii respinşi nu au obţinut media minimă necesară la „componenta cognitivă”. Mai pe românește, au picat testul de inteligență.

„În acest context, precizăm că 92,39 % dintre candidaţii respinşi nu au obţinut media minimă necesară la componenta cognitivă din cadrul testării scrise, această probă fiind eliminatorie. Rezultatele obţinute de către candidaţii examinaţi în cadrul procedurii de testare au fost raportate la acelaşi set de criterii stabilit în conformitate cu Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea testării psihologice în cadrul concursului de admitere în magistratură”, a mai transmis CSM:

Reprezentanţii instituţiei explică faptul că, atât testul psihologic scris, cât şi algoritmul de interpretare a testului scris sunt avizate de Colegiul Psihologilor din România, iar raportul tehnic care cuprinde rezultatele la testele scrise este generat electronic.

„Totodată, trebuie menţionat că procedura de concurs este în derulare, nefiind finalizată”, a mai precizat CSM.

Instituţia organizează, reezaminarea psihologică a candidaţilor. Aceasta va avea loc în zilele de 1 şi 2 iunie, în Bucureşti şi va consta în reevaluarea primului test, aplicarea unui nou test şi susţinerea unui nou interviu.

Concursul de admitere în magistratură, sesiunea februarie – iulie 2024, a debutat în aprilie, cu proba eliminatorie – test grilă de verificare a cunoştinţelor juridice. 1.107 candidaţi s-au înscris pentru 75 de posturi de judecător şi 42 de posturi de procuror.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW