Sunday, July 25, 2021
Jurnalism corect


Detalii șocante din dosarul centrului de copii din Maramureș | Victimele ar fi fost exploatate, private de hrană, medicamente și abuzate sexual | Martor: ”au început să le administreze injecții ca să nu mai rămână gravide”

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 15 februarie 2020 Etichete: , ,

Dosarul copiilor care ar fi fost abuzați și exploatați într-un centru din Maramureș a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT. În rechizitoriul obținut de mainnews.ro sunt redate detalii șocante legate de felul în care ar fi fost tratați copiii. În ciuda acuzațiilor, responsabilii centrului au negat totul. Procurorii se bazează inclusiv pe o serie de mărturii ale unor minori. 

Metode de pedeapsă

Procurorii susțin că minorii ar fi fost pedepsiți în mai multe feluri, iar fiecare metodă ar fi avut propriul nume.

,,Imediat după sosirea în centrul „Projekt Maramureş”, adolescenţii germani erau supuşi în mod inevitabil unui program de izolare de aproximativ 3 săptămâni, fiindu-le aplicată una dintre metodele 1 la 1 , 2 la 1 sau 3 la 1 în funcţie de comportamentul deviant pe care îl prezenta fiecare, în scopul „îmblânzirii” acestora, fiind denumită perioadă de adaptare”, arată DIICOT.

,,Metodele” erau diferite în funcție de numărul de persoane care supravegheau un copil, numărul de țigări pe care minorul îl primea zilnic, programul cotidian, etc.

DIICOT:  Tratamente inumane

Deși scopul era reeducarea și reintegrarea copiilor cu diverse probleme, aceștia ar fi fost exploatați, acuză procurorii.

,,Tinerii au fost supuși unor tratamente profund abuzive, fiind traficați prin exploatare prin muncă, folosindu-se împotriva lor metode brutale, traumatizante (exercitarea repetată a unor acte de violență fizică extremă, amenințări, lipsire de libertate, încarcerare, supunerea la tratamente degradante şi umilitoare, privarea de tratamente medicale în cazul celor care ar fi trebuit să urmeze prescripţiile medicilor curanţi, privarea de continuarea studiilor etc.)”, potrivit parchetului.

Mărturii cutremurătoare

Un tânăr a declarat că a fost supus unor munci forțate și că, uneori, era pedepsit să mute bolovani foarte mari cu mâinile goale, să care lemne sau să construiască un grajd.

,,Totodată, persoana vătămată precizează că de mâncare primea ,,numai pâine cu slănină sau unsoare la finalul zilei”, fiind închis singur într-o casă părăsită din care nu avea voie să iasă, nici măcar să meargă la WC. (…)Totodată, din declaraţia persoanei vătămate rezultă că nu a primit tratament medicamentos, nu a fost înscris într-un program de şcolarizare”, se mai arată în document.

O altă presupusă victimă a declarat că a fost bătut cu pumnii pentru că a dat chifle câinilor.

Un martor le-a spus anchetatorilor că unii tineri ar fi fost supuși și abuzurilor sexuale.

,,Martorul a arătat în acest sens că “Tot de la * am aflat, el mi-a povestit că ar fi fost violat de către *, (…), când era închis la ”2 la 1” sau ”1 la 1”. * (…) l-a violat. Tot de la ** am aflat că și un alt băiat din centru, *, ar fi fost violat tot de către *. Și despre niște fete de la centru s-a auzit că au fost violate când erau închise la ”1 la 1”, iar una dintre ele a rămas gravidă. De aceea au și început cei de la centru să le administreze ceva injecții ca să nu mai rămână gravide”, se mai arată în documentul procurorilor.

Procurorii spun că aceste informații arată amploarea abuzurilor la care ar fi fost supuși tinerii.

,,Chiar dacă aceste acuzaţii nu au fost aduse în mod oficial niciuneia dintre persoanele cercetate în cauză, această împrejurare denotă dimensiunea abuzurilor la care erau supuşi tinerii incluşi în acest program, abuzuri care nu erau străine celorlalţi membri ai colectivităţii”, potrivit anchetatorilor.

Sprijin de la stat

Anchetatorii antimafia acuză, în rechizitoriu, că membrii grupării și-ar fi asigurat sprijinul unor persoane angajate în instituții ale statului, cum ar fi personal din DGASPC, Poliție, primărie etc.

,,Probele administrate în cauză relevă faptul că membrii grupului infracţional şi-au asigurat complicitatea unor persoane care fac parte din diferite autorităţi locale (poliţie, primărie, asistenţă socială) care le facilitau accesul la informaţii în legătură cu controalele şi verificările efectuate periodic de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, astfel încât atunci când astfel de controale erau efectuate, copiii nu erau lăsaţi singuri niciodată cu inspectorii şi erau supravegheaţi strict, pentru a nu intra în contact cu persoanele exterioare proiectului, aceeaşi modalitate de operare fiind practicată şi atunci când Centrul „Projekt Maramureş” primea vizita unor oficiali din Germania”, se arată în document.

De altfel, un angajat al DGASPC Maramureș a fost și el trimis în judecată. În cazul în care procurorii vor reuși să dovedească acuzațiile, cei 14 inculpați riscă ani grei de închisoare.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW