Tuesday, November 30, 2021
Jurnalism corect


Deputații se opun desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție/ Iordache: Cine doreşte desfiinţarea secţiei vrea subordonarea justiţiei

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 30 iunie 2020 Etichete: , , ,

Plenul Camerei Deputaților a discutat, marți, proiectul USR privind desființarea controversatei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Luni, proiectul a primit raport de respingere din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputaților. Deputații s-au opus desființării SIIJ: 167 au votat pentru adoptarea raportului de respingere dat de Comisia Juridică, 97 au votat împotrivă iar doi s-au abținut.

Discuții în plen

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, îi roagă pe deputați să voteze pentru desființarea SIIJ pentru că „procurorii SIIj sunt cu mult peste lege”.

„Anul trecut, SIIJ a primit două cauze, una dintre ele legată de un magistrat care a depășit viteza legală. Din respect pentru oamenii care au înghețat în Piața Victoriei, domnule Iordache, nu trebuia să conduceți dumneavoastră ședința de plen. Dacă ne uităm la competența SIIj, această Secție are dreptul de a retrage orice cale de atac. În acord cu voința românilor cinstiți, vă rog să dați un vot responsabil. Unul dintre cei trei magistrați trimiși în instanță a fost achitat”, a explicat Birchall.

La rândul său, Florin Iordache, președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, susține că în decizia CCR din anul 2018 s-a spus că înființarea SIIJ constituie o garanție legală a principiului independenței juridice.

„Cine dorește întoarcerea la DNA dorește o subordonare a justiției. Ar trebui văzută și decizia CSM care a zis: DNA în perioada când avea competența de investigare a magistraților a făcut anchete care făceau atingere asupra independenței justiției, în instanțele mari au fost ținuți sub ancheta penală aproape toți judecătorii. Desființarea SIIJ nu e necesară. Vreți să ne întoarcem în perioada în care Portocală făcea anchete așa cum își dorea? O rog pe Gabriela Scutea să dea tot concursul pentru o bună funcționare a SIIJ”, a declarat Iordache.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW