Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Desfășurare de forțe în jurul Taiwanului, în așteptarea lui Nancy Pelosi / UPDATE Președintele Camerei Reprezentanților a ajuns în Taipei

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 2 august 2022

UPDATE Armata chineză va lansa „manevre militare țintite”, ca răspuns la vizita speaker-ului american Nancy Pelosi în Taiwan, potrivit Reuters.

UPDATE China, prin intermediul Ministerului de Externe, a condamnat vizita președintelui Camerei Reprezentanților a SUA în Taiwan, despre care a spus că „are un impact sever asupra relației politice dintre SUA și China” și că afectează suveranitatea și integritatea teritorială a Beijingului, potrivit Reuters.

UPDATEVizita delegației noastre în Taiwan onorează angajamentul neclintit al SUA de a susține democrația vibrantă a Taiwanului. În discuțiile noastre cu leadership-ul Taiwanului, vom reafirma susținerea pentru partenerul nostru și vom promova interesele comune, incluzând o regiune Indo-Pacifică liberă și deschisă”, a scris Nancy Pelosi, pe Twitter, la scurt timp după ce a aterizat în Taipei.

Speaker-ul american a precizat că vizita din Taipei nu contravine politicii externe a SUA.

SUA continuă să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status-quo-ul din regiune”, a adăugat Pelosi, făcând aluzie la amenințările chineze.

UPDATE Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan, potrivit imaginilor transmise de pe Aeroportul din Taipei, de CNN.

UPDATE Aeronava SPAR19 a aterizat în Taiwan, potrivit imaginilor furnizate de Euronews.

UPDATE Un avion al Forțelor Aeriene ale SUA, în care ar călători Nancy Pelosi, se îndreaptă spre Taiwan, relatează Reuters. Este vorba de zborul SPAR19, despre care nu există informații că delegația speaker-ului american s-ar afla la bord.

Avionul ar fi decolat din Kuala Lumpur și se află de cel puțin 5 ore în aer, în timp ce un zbor normal între Malaezia și Taiwan ar dura maximum 5 ore.

Știrea inițială

Șefa Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, ar urma să ajungă marți, 2 august, în Taipei, iar regiunea a fost împânzită de nave și avioane de război chineze și nave de război americane, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan, relatează Reuters.

Mai multe avioane de război chineze au zburat, marți, în apropierea „liniei mediane” din Strâmtoarea Taiwan, în timp ce mai multe nave de război chineze s-au aflat în apropierea graniței neoficiale încă de luni.

Acestea ar fi întreprins o serie de acțiuni „provocatoare” și ar fi „atins” linia de mai multe ori, pentru perioade scurte de timp, potrivit unei surse citate de Reuters.

În sud-estul Chinei, în orașul Xiamen, localizat în apropierea insulei, mai mulți locuitori au postat pe rețelele de socializare imagini cu vehicule blindate în mișcare.

Ca răspuns, SUA a trimis patru nave de război, inclusiv un portavion, în apele din Estul insulei. Oficialii americani susțin că este vorba de „desfășurări de rutină”.

Printre navele trimise de SUA se numără și portavionul USS Ronald Reagan, alături de un crucișător de rachete, USS Antietam, și un distrugător, USS Higgins.

Ministerul Apărării din Taiwan a precizat că Armata taiwaneză desfășoară mai multe activități în apropierea insulei și că trupele sunt pregătite pentru „amenințări inamice”.

CITEȘTE ȘI: Presa din Taiwan a anunțat vizita lui Nancy Pelosi, în ciuda amenințărilor lansate de China

Context

Vizita speaker-ului american a fost anunțată luni de o publicație din Taiwan, citând surse anonime. Nancy Pelosi ar avea planificată o vizită la Parlamentul taiwanez miercuri dimineață, în timpul turneului din Asia, început luni în Singapore.

Nu este ieșit din comun pentru conducerea Congresului să viziteze Taiwan. Nu ar trebui să fim intimidați de retorica Chinei sau de potențialele acțiuni. Este un turneu important pentru Speaker și noi vom face orice pentru a o susține”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a avertizat că posibila vizită a lui Nancy Pelosi în Taiwan ar reprezenta „o interferență grosolană în afacerile interne ale Chinei” și că, dacă va avea loc, „vor exista consecințe serioase”.

Am vrea să le spunem încă o dată oficialilor SUA că China așteaptă, Armata Populară Chineză nu va sta cu mâinile în sân, iar China va adopta răspunsuri și contramăsuri puternice pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”, a fost avertismentul Chinei.

Întrebat care va fi, concret, răspunsul Armatei Chineze, Zhao a răspuns: „Dacă va cugeta să se ducă, atunci să așteptăm și să vedem”.

Problematica Taiwanului vine în contextul în care China consideră că insula face parte din teritoriul său, în timp ce taiwanezii resping suveranitatea chineză.

În ceea ce privește relațiile bilaterale americano-chineze, SUA urmează politica „o singură Chină” și nu recunoaște Taiwan din punct de vedere diplomatic, dar este obligată de Legea americană să ajute insula să se apere în fața amenințărilor.

Astfel, vizita lui Nancy Pelosi ar reprezenta un mesaj de susținere față de poporul taiwanez, pe fondul amenințărilor economice și militare din partea Chinei.

Ultima vizită a unui speaker american în Taiwan a avut loc în anul 1997 și a fost efectuată de republicanul Newt Gingrich.

Președintele chinez a anunțat în mai multe rânduri că își dorește ca insula democrată să fie reunită cu China, inclusiv cu forța, dacă va fi necesar.

În schimb, analiștii internaționali arată că Xi Jinping are un interes direct să evite o confruntare tensionată cu SUA, întrucât urmează, în octombrie sau noiembrie, Congresul Partidului Comunist din China, unde Jinping caută al treilea mandat.

Sursă foto: Newsquawk / Twitter

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW