Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Descinderi într-un centru de vaccinare din București, unde s-ar fi falsificat adeverințe de vaccinare

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 28 octombrie 2021

Polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea procurorilor, au descins joi, 28 octombrie, în Centrul de vaccinare Neghiniță din Sectorul 2, unde s-ar fi eliberat adeverințe de vaccinare falsificate. 

În contextul în care autoritățile au impus restricții importante pentru persoanele nevaccinate iar în Parlament se află un proiect de lege prin care accesul acestora la locul de muncă ar fi limitat, a apărut goana după obținerea certificatului verde digital al Uniunii Europene. În timp ce unii cetățenii au înțeles mesajul și s-au vaccinat, alții încearcă să fraudeze sistemul, punându-și astfel în pericol chiar libertatea.

Potrivit oamenilor legii, mai muți cetățeni ar fi obținut adeverințe de vaccinare falsificate, necesare în obținerea certificatului digital, cu ajutorul unor funcționari detașați în centrul de vaccinare. Aceștia din urmă ar ar fi modificat în sistemul informatic datele persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu ale unor persoane care nu au fost vaccinate pentru a le elibera adeverința.

Anchetatorii pus în aplicare cinci de mandate de percheziție domiciliară, pe raza municipiului București, într-un dosar in care se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de fals informatic. Totodată, 168 de suspecți și alți zece martori urmează să fie duși la audieri.

Centrul de vaccinare a fost închis

Dat fiind situația creată, centru de vaccinare din Sectorul 2 a fost închis, a anunțat primarul Radu Mihaiu, iar toate persoanele programate aici le vom redirecționa către celelalte centre.

„Voi dispune schimbarea în integralitate a personalului din această locație. Până când procurorii nu vor finaliza cercetările nu putem risca să mai colaborăm cu nimeni de acolo. Vom schimba întreaga echipă. Iar în cel mai scurt timp vom reporni activitatea în centrul Neghiniță. Fiindcă e mare nevoie de imunizare în aceste zile. Toate persoanele programate aici le vom redirecționa către celelalte centre de vaccinare. La Cora Pantelimon am suplimentat cu un nou flux. La Piața Obor vom porni zilele acestea încă două fluxuri. Și suntem în fază avansată pentru deschiderea unui nou centru la Mega”, a scris primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după descinderile anchetatorilor.

Sute de persoane, urmărite penal pentru falsificarea certificatelor de vaccinare

Din păcate acesta nu este un caz singular. Pe rolul instituțiilor abilitate se află 362 de dosare penale, în care sunt implicate 850 de persoane, ce vizează infracțiuni legate de falsificarea documentelor care atestă vaccinarea anti-COVID, a anunțat pe 18 octombrie ministrul afacerilor interne, Lucian Bode.

De pildă, un medic și mai mulți asistenți medicali din Prahova au intrat în vizorul anchetatorilor după ce ar fi eliberat certificate false de vaccinare în schimbul unor sume de bani. Suspecții sunt cercetați pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, fals informatic și uz de fals.

Însă pe lângă aceste metode de fraudare în care au fost implicate persoane din centrele, care au eliberat ilegal documente autentice, mai sunt situații în care cetățenii își falsifică singuri certificatul.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW