Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


Deputatul USR, Claudiu Năsui, despre șefa CSM: în timp ce justiția este la pământ, aceasta este preocupată de pensiile speciale 

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 5 august 2019 Etichete: , , ,

Deputatul USR Claudiu Năsui critică decizia CSM de a nu susține impozitarea pensiilor speciale. Potrivit acestuia, România traversează o perioada dificilă din punct de vedere al imaginii justiției, iar decizia Consiliului Superior al Magistraturii adâncește acesta criză. 

La sfârsitul săptămânii trecute, magistrații au dat aviz negativ Proiectului de rectificare bugetară care vizează impozitarea progresivă a pensiilor mari, deci și a celor speciale. 

„Proiectul de act normativ încalcă jurisprudența constantă a instanței constituționale ce a stabilit fără echivoc că independența justiției, că garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unei garanții sociale, cum este pensia de serviciu a magistraților”, se preciza în comunicatul CSM.

Deputatul USR Claudiu Năsui o acuză pe șefa CSM, Lia Savonea, că „în timp ce justiția este la pământ, această este preocupată de pensiile speciale”. 

Ce venituri lunare are președinta CSM, Lia Savonea

Recent, presa a arătat că șefa CSM a realizat, în 2018, venituri de 473.627 lei. Potrivit unei OUG din 2006, pentru că face naveta de la 10 km de București, Lia Savonea primește 12.000 lei/luna. 

Deputatul USR spune că, prin opoziția la impozitarea pensiilor speciale, magistrații își protejează propriile interese. Dacă șefa CSM ar ieși la pensie acum, aceasta ar primi, de la statul român, 31.000 de lei în fiecare luna. În cazul în care pensia ar fi impozitată, aceasta ar fi de 21.000 de lei/luna. 

Un proiect de lege semnat de toți deputații și senatorii USR care prevede desființarea pensiilor speciale a fost respins de Senat și este blocat la Camera Deputaților.  

Claudiu Năsui: avem oameni ridicați la rang de lideri care nu înțeleg prioritățile reale

„În timp ce justiția e la pământ, președinta CSM este preocupată de pensiile speciale.

România traversează una dintre cele mai puternice crize din domeniul ordinii publice, iar atacurile repetate la adresa justiției încep să își arate efectele devastatoare.

În acest context însă, avem oameni ridicați la rang de lideri în aceste domenii care nu par să înțeleagă care sunt prioritățile reale.

Un exemplu este președinta CSM, doamna Lia Savonea, care în loc să se sesizeze cu tot ceea ce cazul Caracal a adus la suprafață, dă comunicate de presă despre nedreptatea impozitării pensiilor speciale. Da, ați citit bine! Aceasta este prioritatea dumneaei.

Doamna Savonea are niște venituri impresionante în declarația de avere, iar personajul dumneaei nu este lipsit de intrigi.

Intrată în sistem, alături de soțul dumneai, pe filiera PSD, câteva din acțiunile care au consacrat-o pe doamna Savonea sunt:
– returnarea averii confiscate soților Ceaușescu copiilor acestora;
– găsirea unei excepții de neconstituționalitate în cazul Tender care dispunea suspendarea judecății;
– amânarea deciziei în cazul retrocedărilor ilegale de pe litoral de nu mai puțin de 14 ori;
– dispunerea eliberării și cercetării la domiciliu a unor interlopi cercetați pentru atentatul din București din anul 2012.

De altfel, un simplu calcul ne arată și cam care ar fi impactul asupra veniturilor viitoare a doamnei Savonea, dacă s-ar aplica impozitarea pensiilor speciale. Momentan, aceasta nu beneficiază de aceste sume, dar dacă s-ar pensiona de pe această poziție, cifrele ar arăta cam așa:

În declarația de avere din iunie 2019, doamna Savonea menționează suma de 473.627,89 lei pe an, aferentă drepturilor sale salariale. Asta înseamnă o medie lunară a salariului de 39.469 lei. Conform prevederilor legii 303/2004, estimăm o pensie de serviciu cu un procent de (minim) 80%, astfel ajungem la suma de 31.575 lei pe lună – doar pensia specială (denumită în lege ”de serviciu”), căreia i se adaugă și pensia normală. Propunerea la care se opune doamna Savonea este cea care prevede ca 900 lei + 50% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 de lei să fie noul impozit. Chiar și așa, pensia specială în acest caz ar sări de 21.000 de lei pe lună.

Propunerea USR vine cu ceva mai drastic: eliminarea pensiilor speciale. Mai ales oamenii puși să apere dreptatea ar trebui să vadă inechitatea din sistemul de pensii speciale, care nu respectă principiul contributivității. Mai mult, acesta permite anomalii de genul torționarilor dovediți să primească astfel de recompense din partea statului român” scrie Claudiu Năsui pe facebook.

Foto: INQUAM PHOTOS

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW