Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Deputatul Mihai Voicu, achitat definitiv într-un dosar de corupție

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 22 iunie 2020 Etichete: ,

Instanța supremă a decis definitiv achitarea deputatului PNL Mihai Voicu și a lui Constantin Enea, fost deputat și partener de afaceri al lui Claudiu Manda. Voicu și Enea fuseseră condamnați de instanța de fond la câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Mihai Voicu, care a ocupat în vremea USL și funcția de ministru al Mediului, a fost achitat pentru infracțiunea de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

„În baza art. 396 alin. (1) şi (5) din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I-a din Codul de procedură penală achită pe inculpaţii: – Voicu Mihai Alexandru, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000; – Mogoș Dan Lucian Ștefan, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în forma complicităţii, prevăzută de art. 26 din Codul penal din 1969 rap. la art. 13 din Legea nr. 78/2000; – Enea Constantin Cosmin, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. c teza I-a din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 5 din Codul penal şi – S.C. Coliseum S.A., pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, sub forma complicităţii, prevăzută de art. 26 din Codul penal din 1969 rap. la art. 29 alin. (1) lit. c) teza I-a din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 5 din Codul penal,” se arată în minuta instanței.

Acuzațiile DNA

Constantin Cosmin Enea, fostul partener de afaceri al lui Claudiu Manda a fost deputat în perioada 2012-2016. Primii doi ani deputat liberal de Dolj, iar din 2014 a trecut la PSD.

În decembrie 2017, procurorii DNA îi trimiteau în judecată pe Cosmin Enea, fost deputat PNL, pe Mihai Alexandru Voicu, fost ministru PNL, și pe Dan Lucian Ștefan Mogoș, fost secretar general al PNL Dolj.

„În perioada ianuarie – aprilie 2012, Mihai Voicu, beneficiind de ajutorul lui Mogoș Dan Lucian Ștefan, și-a folosit influența și autoritatea determinate de funcțiile deținute pentru a impune membrilor Biroului permanent teritorial criterii nestatutare, în sensul ca membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuții individuale“. „Donațiile“ respective condiționau candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna anului 2012 sau susținerea politică pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o instituție publică. Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizației de partid au fost determinați să remită diverse sume de bani (între 5.000 și 20.000 lei), în valoare totală de 290.450 de lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

Din această sumă, Constantin Cosmin Enea ar fi primit 156.680 de lei, pentru a fi folosiți la achiziționarea de materiale promoționale ce urma a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012. În realitate, acesta a folosit doar 24.873 de lei pentru materiale promoționale, restul fiind însușiți de Enea, prin intermediul SC Coliseum SA. DNA a pus atunci sechestru asupra unor bunuri imobile ce aparțin SC Coliseum SA, lui Constantin Cosmin Enea și lui Mihai Voicu.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW