Deputatul din Republica Moldova presupus a fi răpit, adus în Parlament sub paza SPPS
Ștefan Gațcan și-a retras cererea de renunțare la mandatul de deputat și a revenit, joi, la ședințele Parlamentului din Republica Moldova pentru a asigura cvorumul la asumarea răspunderii Guvernului. Gațcan a fost în centru atenției în ultima săptămână după ce ar fi fost fost răpit, sechestrat și constrâns să demisioneze de parlamentari din PSRM.
Deputatul ales pe listele socialiștilor și familia acestuia se află sub paza permanentă a Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), aflat sub controlul președintelui Igor Dodon.
Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook utilizată în campania electorală, nu pe contul personal, Ștefan Gațcan susține că a revenit asupra deciziei de a demisiona pentru a nu afecta activitatea Parlamentului.
„Am trecut și trec printr-o perioadă tulburată, generată de anumite decizii politice pe care le-am luat. Nu este un secret pentru nimeni că sunt un începător în politică, nu am experiență în a înțelege anumite jocuri politice care se fac și asta poate mă face vulnerabil inclusiv la anumite greșeli. În același timp, cei care mă cunosc ca om știu că mi-am dedicat toată viața profesională pentru a face bine oamenilor. Asta e ceea ce am dorit să fac și venind în Parlament, asta e ceea ce voi face și mai departe în toate activitățile mele. M-am prins într-un joc politic și în momentul când am înțeles că retragerea mea este folosită pentru a fi blocată activitatea Parlamentului, am decis că acest lucru nu este admisibil. Mai cu seamă că activitatea era blocată tocmai când trebuia să vină Guvernul cu majorarea de salarii pentru colegii mei medici, pentru pensionari, pentru agricultori și alte categorii de cetățeni.
Chiar dacă luasem decizia de a părăsi politica, nu puteam să stau indiferent când am văzut ce haos, debandadă și populism s-a creat în Parlament. De aceea am luat decizia că prezența mea în Parlament este necesară cel puțin atâta vreme cât ea ajută ca țara să nu intre în instabilitate și blocaj. Rămân însă la ideea de a mă retrage din politică, atunci când retragerea mea nu va avea consecințe grave asupra oamenilor și a țării,” se arată în postarea publicată pe pagina lui Gațcan.
Context
Evenimente demne de scenariu de film s-au petrecut în ultimele zile în Republica Moldova. În rolul principal, deputatul Ștefan Gațcan, care ar fi fost răpit, sechestrat și adus în România de Serviciul de Protecție și Pază al președintelui Igor Dodon.
La fel cum în istoria politicii globale aproape de fiecare dată când un hegemon a fost amenințat de o putere în ascensiunea am avut parte de război, mutatis mutandis în politica din Republica Moldova când un regim politic a fost amenințat, confruntarea nu a lipsit. În anul 2009 a fost nevoie de „Revoluția Twitter” pentru dărâmarea regimului Voronin, în 2019 a fost nevoie de o înțelegere a marilor puteri pentru eliminarea regimului oligarhic coordonat de Vladimir Plahotniuc.
Acum regimul Dodon este pus serios în încurcătură. Partidul Socialiștilor, controlat de Dodon, și Partidul Democrat, condus de fostul premier Pavel Filip, aupierdut majoritatea în Parlament, iar guvernul condus de Ion Chicu, după ce a gestionat catastrofal epidemia de COVID-19, este ținut în viață doar prin prisma faptului că celelalte fracțiuni nu s-au pus încă de acord privind formarea unui nou executiv.
Sub aceste auspicii, pe 29 iunie, deputatul Ștefan Gațcan a părăsit fracțiunea socialiștilor din Parlament și a aderat la Pro Moldova, partidul proaspăt înființat de Andrian Candu, finul lui Vladimir Plahotniuc.
A doua zi, pe 30 iunie, Gațcan a fost oprit în trafic de foștii săi colegi socialiști, Corneliu Furculiță, Vlad Bătrâncea, Petru Voicu, și șeful Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Petru Corduneanu. Furculiță este unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Igor Dodon, ambii fiind născuți la Sadova, Totodată, soția lui Igor Dodon este angajată la firma lui Furculiță. Acesta deține televiziunile NTV Moldova, THT Exclusiv, pricipalele surse de propagandă utilizate de PSRM. Vlad Bătrâncea este un tânăr politician socialist al cărui singur „merit” în calitatea sa de deputat a fost că a rupt harta României Mari într-o ședință a Parlamentului.
În urma incidentului, Ștefan Gațcan a adresat o plângere Procuraturii în care reclamă că a fost amenințat „cu aplicarea forței fizice” pentru a-și depune demisia.
Pe 1 iulie, Ștefan Gațcan a venit la Parlament, dar nu a mai ajuns la ședința comisiei de sănătate unde era așteptat. Deputații din Pro Moldova susțin că au informații că politicianul ar fi „izolat” de foștii colegi ai acestuia. La scurt timp după, în spațiul public apare o fotografie cu Gațcan, înconjurat de deputați din PSRM, iar Corneliu Furculiță publică pe Facebook cererea de demisie semnată de Gațcan.
În cursul aceleași zile, Andrian Candu, liderul Pro Moldova, susține că are informații precise că Ștefan Gațcan ar fi fost dus cu forța de angajații SPPS la sediul președinției.
La ora 16, pe pagina de Facebook folosită de Gațcan în campania electorală, nu pe contul personal al acestuia, este publicat un video în care politicianul spune că nu este sechestrat. Cu toate acestea, materialul în sine, locația în care a fost acesta realizat și faptul că mașina lui Gațcan este parcată la Parlament ridică numeroase suspiciuni.
Deputatul, bătut și scos din țară
Potrivit informațiilor făcute publice de primarul de Bălți, Renato Usatâi, Ștefan Gațcan ar fi fost bătut și evacuat din țară.
„În această dimineață Gațcan a fost intimidat și a fost chiar bătut. Ulterior, în urma unei înțelegeri că se va întoarce la PSRM, dar ca să nu arate ridicol, Dodon a luat decizia la amiază ca Gațcan să fie de urgență evacuat din RM. Vă pot spune cu certitudine că Gațcan nu se mai află pe teritoriul RM. Dodon a învățat multe de la Plahotniuc. Unii spuneau că Gațcan e la Președinție, alții – că ar fi la Condrița. Au fost informații aruncate în spațiul public ca nimeni să nu blocheze procesul de a-l evacua înafara Republicii Moldova. Acum deputatul se află la 142 de km de la frontiera cu RM”, a spus Usatâi la Jurnal TV.
Dodon confirmă că Gațcan a fost scos din țară de angajații SPPS
Pe de altă parte, președintele Igor Dodon, susține că deputatul Ștefan Gațcan, împreună cu familia sa, a părăsit țara miercuri, 2 iulie. Șeful statului spune că Gațcan i-a cerut protecție și ca agenții Serviciului Protecție și Pază de Stat l-au însoțit pe acesta până la ieșirea din țară.
„Unde este domnul Gațcan și ce a fost câteva zile în urmă? Eu știu că a fost o discuție la fracțiunea noastră. Dânsul a venit la fracțiune așa cum a convenit cu colegii mei din PSRM și a depus cererea de părăsire a Parlamentului Republicii Moldova. Dat fiind faptul că dânsul a spus colegilor că sunt riscuri asupra sănătății dumnealui, președintele fracțiunii PSRM s-a adresat cu o cerere președintelui țării, adică mie, să asigurăm pază de Stat dumnealui, pentru că avea frică pentru viața sa, de cei care l-au scos și l-au impus câteva zile în urmă ca să scrie cererea probabil, nu știu,el se temea și i-am dat pază de Stat. Sunt gata ca oricărui alt deputat să ofer pază, care este amenințat de cineva poate să se adreseze și noi să evaluăm și o să luăm o decizie.
Dumnealui a solicitat pază de stat, i-am spus pe când și pe cât timp îți trebuie, poftim, dar avut nevoie de pază de Stat doar până la frontieră. Din câte cunosc eu, din câte m-au informat colegii, Serviciul Protecție și Pază de Stat, care a fost lângă el, ne-a comunicat că dumnealui a spus că vrea suport până la ieșirea din țară. A ieșit din țară, dar nu pot să vă spun în ce direcție pentru că noi nu cunoaștem și a spus că mai mult de pază de stat nu are nevoie. Împreună cu soția și copiii a plecat omul din țară, aceasta este decizia dumnealui, să depună cerere să lase mandatul și să plece din țară,” a spus Dodon, citat de Ziarul de Gardă.
Deputat dispărut pentru „o scurtă perioadă de recreere”
Pe 2 iulie, un nou video cu deputatul este publicat pe pagina sa de Facebook utilizată în campanie. Acesta pare că citește un mesaj în care dă asigurări că este bine și nu este sechestrat.
Gațcan anunță pe Facebook că își retrage plângerea la Procuratură
În data de 6 iulie, Ștefan Gațcan apare într-o altă înregistrare pe Facebook. De acestă dată deputatul spune că își retrage plângerea adresată Procuraturii și confirmă că el a solicitat pază din partea SPPS.
Deputatul, găsit la un hotel de lux din Iași
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Iași, în urma unei sesizări primite pe adresa de email a IGPR pe 5 iulie cu privire la posibila sechestrare a lui Ștefan Gațcan, polițiștii de la Investigații Criminale l-au identificat pe deputat la un hotel de lux din Iași. Acesta negat în fața oamenilor legii că ar fi sechestrat. Reporterii de la Ziarul de Iași l-au găsit pe Gațcan în holul Hotelului Internaţional în timp ce îşi aştepta familia.
Sursa foto: ipn.md
Comentarii