Saturday, December 2, 2023
Jurnalism corect


Deputații decid marți dacă părinții vor primi zile libere de la serviciu pe durata închiderii școlilor

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 9 martie 2020 Etichete: , , , ,

Proiectul de lege depus de deputatul ALDE, Marian Cucșa, în anul 2019 care prevede ca părinții să poată sta acasă cu copiii atunci când școlile sunt închise, urmează să intre, marți, la vot final în Camera Deputaților. Propunerea legislativă este susținută și de către social-democrați.

Decizia a fost luată în contextul în care școlile și grădinițele din România au fost închise pentru a se preveni răspândirea virusului Covid-19.

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorul susține că propunerea legislativă are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a școlilor ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

Astfel, unul dintre părinți ar putea sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până la 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități. În situația familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care este și tutorele legal al copilului.

„Zilele libere se acordă pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată”, se mai arată în proiect.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis, luni, ca toate școlile și grădinițele din România să fie închise timp de o săptămână, începând de miercuri, 11 martie, cu posibilitate de prelungire.

„Această măsură este o măsură cu caracter preventiv(…) Grija noastră principală este de a-i feri pe elevi de orice risc de contaminare, risc care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se efectuează la școală”, a declarat Ludovic Orban.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW