Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Deputații au adoptat legea care interzice exportul de buștean până în anul 2030

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Camera Deputaţilor a adoptat, joi, un proiect de lege prin care se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2021, pentru o perioadă de 10 ani, exportul de buştean în afara pieței Uniunii Europene. Proiectul va ajunge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Potrivit propunerii, „se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021”.

Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 de lei.

În favoarea proiectului au votat 316 deputați, iar unul s-a abținut.

Dan Barna: E doar o perdea de fum menită să acopere hoția

În cadrul dezbaterilor USR a marșat pe ideea că actul normativ nu ar avea un impact semnificativ și au continuat să că rezolvarea tăierilor ilegale de păduri se poate realiza prin crearea unui așa-numit DNA al pădurilor.

Zainea Cornel (USR): PSD și PNL fac un pas de furnică în față când e nevoie de pași de elefant, prevederea o să fie frecție la picior de lemn. Trebuie DNA-ul pădurilor.

Dan Barna: Votul de azi e strict de principiu, e doar o perdea de fum menită să acopere hoția. Se propun interdicții minore, proiectul intervine fără vlagă, neconvingător, doar pentru a convinge opinia publică că se intervine, e un pas mic. Vrem să nu se mai fure, haideți să avem procurori specializați pe mediu, să avem instituții care pot să facă lucrul acesta.

Liderul grupului liberal de la Camera Deputaților, Florin Roman, a continuat șicanele cu președintele USR, Dan Barna. Totodată, acesta a precizat că inițiativa ar fi aparținut inițial PNL.

Florin Roman (PNL): Zero m cubi de bușteni au fost exportați anul ăsta din România. Cred că am spus despre ce rezolvă acest proiect, există o bătălie tradițională între PSD și PNL, PSD a făcut un proiect, Liviu Dragnea l-a depus înainte de a merge la închisoare, interzicere export la bușteni la 10 ani, PNL a depus un proiect în 2017, e un lucru normal să depunem proiecte, în schimb l-am auzit pe domnul Barna criticând ce face PSD și PNL, sper să vină vremea să criticăm și noi un proiect al USR. Văd că vă asumați amendamentele lui Liviu Dragnea, când mai veniți să dați lecții PNL rugămintea e să vă uitați la dvs în ogradă.

Președintele Pro România, Victor Ponta, a reamintit modificările la Codul Silvic care au fost făcute când acesta ocupa funcția de premier și a insinuat că problemele sale cu Direcția Națională Anticorupție ar fi legate tocmai de acest fapt.

Victor Ponta (Pro România): Spuneți că nu s-a exportat în afara UE. 13 aprilie 2015 am promovat modificările la Codul Silvic care afectau exportul de bușteni. Pe 5 mai m-au chemat la DNA. Dacă te iei de bușteni, te cheamă la DNA.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus că proiectul îi aparține lui Liviu Dragnea.

Marcel Ciolacu: Dl Ponta, asta a pățit și Dragnea, de la asta i s-a tras, e proiectul dânsului?

Dan Barna: Ar fi trebuit să plx 121/20 există această propunere. Genul ăsta de inexactități, să acoperiți mafia intereselor și jaful înfiorător din pădurile de la Suceava, făcute sub patronaj PNL, asta e o realitate pe care o știe toată lumea.

Florin Roman (PNL): Să aibă grija de funie în casa spânzuratului, DNA caută prin alte parte, nu vorbiți de funie în casa spânzuratului.

Dan Barna (USR): Pădurile nu sunt ale dumneavoastră și ale mafiei PNL.

Alfred Simonis (PSD): Noi încercăm să nu se mai taie ilegal. E interesant că Ponta votează o lege promovată de Liviu Dragnea. Vom majora perioada de interzicere a exportului la 10 ani, depunem amendament

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW