Wednesday, January 27, 2021
Jurnalism corect


Deputat USR, scrisoare deschisă către ministrul Educației: O soluție eficientă ar fi amânarea examenelor pentru luna septembrie

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 7 mai 2020 Etichete: , , , , ,

Deputatul USR Dan Rădulescu, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaților, a trimis o scrisoare deschisă către ministrul Educației, Monica Anisie, cu privire la situația legată de organizarea examenelor naționale, în contextul epidemiei de coronavirus.

Deputatul USR a semnalat faptul că multe țări europene au luat decizia de a amâna examenele naționale.

„În luna iunie a anului curent, la examenele de Bacalaureat și de Evaluare Națională urmează să participe aproximativ 330.000 de elevi. Soluțiile adoptate de statele europene variază de la caz la caz. Astfel, în Marea Britanie, examenele s-au anulat. Procesul de echivalare este complicat pentru a asigura echitatea în echivalarea notelor. În Germania, decizia a fost lăsată la latitudinea landurilor. În unele dintre ele se organizează examene, în altele nu. Sunt cazuri în care părinții au solicitat deja în instanță anularea examenelor. În Olanda și Franța, examenele s-au anulat. Ele se echivalează cu mediile anilor de studiu. În Italia, în primă fază, examenele au fost înlocuite cu un interviu. Nu este o decizie finală. În Suedia și Slovacia, examenele s-au anulat. După cum putem observa, multe state europene au considerat că pun în pericol sănătatea elevilor și a profesorilor prin organizarea unor examene clasice, ținute în săli de clasă, cu o durată de două sau trei ore, la care se adaugă timpul necesar activităților organizatorice”, se arată în scrisoarea trimisă MEC.

Deputatul Rădulescu propune amânarea Evaluării Naționale și a examenului de Bacalaureat pentru luna septembrie.

„Consider că o soluție eficientă în cazul României ar fi amânarea examenelor pentru luna septembrie și organizarea unei sesiuni speciale pentru elevii care doresc să se înscrie la universități din afara țării sau care, din motive întemeiate, sunt obligați să susțină examenele la începutul lunii iunie”, este propunerea deputatului USR.

Scrisoarea transmisă de deputatul USR către Ministerul Educației

„În această organizare rapidă, măsuri absolut necesare riscă să fie omise, iar riscurile pot scăpa de sub control. Sunteți sigură că putem respecta obligativitatea ca toți profesorii și elevii să poarte măști și mănuși? Garantați dezinfectarea prealabilă și zilnică, în timpul examenelor, a spațiilor în care se vor desfășura activitățile, precum și a spațiilor de acces și a altor spații comune (ex: toalete) prin proceduri de nebulizare și dezinfectare adecvate? Având în vedere măsurile de distanțare socială, va fi necesar un număr mai mare de săli și supraveghetori, precum și o altă organizare a accesului și repartizării pe clase. Suntem pregătiți pentru asta? Cine garantează că în grupurile de 7 sau 10 elevi riscul de infectare scade semnificativ?

Toate aceste măsuri sunt necesare și în perioada de pregătire dintre 2 și 12 iunie.

Toate aceste măsuri trebuie duse la îndeplinire de personal instruit și autorizat. Dispunem de acest personal pentru toate școlile din România, astfel încât el să poată acționa simultan?

În acest context, vă rog să răspundeți cât mai curând la următoarele probleme:

 1. Cum veți monitoriza aplicarea măsurilor de protecție în toate școlile?
 2. Ce soluții aveți pentru elevii aflați în izolare, în cartiere/localități aflate în carantină?
 3. Ce se întâmplă dacă un elev sau un profesor, care, în timpul examenului, începe să prezinte simptome de COVID? Să nu uităm că, din categoria celor din urmă, mulți se încadrează în categoria de vârstă 65+ și prezintă un grad ridicat de risc în cazul unei infectări.

Vă rog să reflectați temeinic la toate aceste răspunsuri și să luați toate măsurile ce se impun! Sănătatea tuturor elevilor și profesorilor este pe primul loc!”

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW