Un deputat PNL amenință Olanda și Austria, singurele țări care nu susțin aderarea României la Schengen
Într-un mesaj publicat duminică, 20 noiembrie, pe pagina personală de Facebook, deputatul PNL Pavel Popescu a amenințat că va propune proiecte legislative împotriva intereselor olandeze și austrice în România, dacă guvernele celor două țări vor bloca aderarea țării noastre la Schengen.
Deși premierul Nicolae Ciucă a recomandat reținere în comunicarea publică referitoare la subiectul Schengen, nu toți liberalii au ascultat acest mesaj. După ce în plenul Parlamentului European, Rareș Bogdan a susținut că România ar putea bloca exporturilor de cereale, în cazul unui nou refuz, deputatul liberal Pavel Popescu a amenințat cu propuneri legislative împotriva intereselor olandeze și austrice în România.
„Refuz să iau în considerare un eşec al aderării României la spaţiul Schengen până la sfârşitul anului. Sau scenariul amânării până la un alt moment «potrivit». Două ţări se opun momentan: Olanda şi Austria. Cu menţiunea că premierul Olandei se agită mult zilele acestea cu telefoane, pentru a lărgi şi mai mult clubul celor două ţări pline de ifose, care ar intra în sevraj instant fără supradozele zilnice de gaz rusesc şi cocaină columbiană. Nu voi comenta înainte de 8 decembrie ce a făcut sau ce nu a făcut România de a ajuns în situaţia aceasta. Dar dacă (Doamne fereşte) România nu intră în Schengen până la sfârşitul anului vă spun ce voi face eu, un simplu parlamentar: îmi voi dedica ultimii doi ani din acest mandat pentru legislaţie şi activitate politică ce vor viza în mod direct firmele şi interesele austriece (ruseşti la bază) şi olandeze prezente în România”, a scris Pavel Popescu, duminică pe Facebook.
Deputatul a avut un mesaj și pentru conducerea partidului.
„Nu accept sfaturi de diplomaţie până în 8 decembrie. Eu sunt votat politic, nu sunt diplomat”, a conchis Popescu.
Ministrul de Interne din Austria a anunțat că se opune extinderii
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat vineri, 18 noiembrie, că țara pe care o reprezintă nu susține extinderea Spațiului Schengen, potrivit unor declarații citate de presa din Austria. Karner susține că, în situația actuală, sistemul de control la frontierele externe Schengen a eșuat și a menționat că 90.000 de migranți ar avea, în prezent, probleme cu legea în Austria.
Opoziția ministrului de Interne din Austria este extrem de importantă în contextul în care aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen va fi dezbătută în decembrie în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), la care iau parte miniștrii de Justiție și Interne din statele membre ale Uniunii Europene.
Comisia cere Consiliului să aprobe „fără întârziere” aderarea
Comisarii europeni au aprobat miercuri, 16 noiembrie, raportul care arată că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc toate criteriile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen și prin care cere Consiliului Uniunii Europene să ia „fără întârziere” o decizie în acest sens.
Comisarii europeni arată într-un comunicat de presă dat publicității la scurt timp după ședința Colegiului că România, Bulgaria și Croația au „contribuit la buna funcționare a zonei Schengen, inclusiv în perioada pandemiei și, mai recent, s-au confruntat cu consecințele războiului din Ucraina”.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii