Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Depăşiri mari ale normelor de poluare, detectate în preajma şcolilor din Capitală


În primele patru luni ale anului, cât și în 2021, senzorii de monitorizare a calității aerului din platforma AerLive.ro, amplasați în vecinătatea școlilor din Capitală, au înregistrat depășiri mari ale valorilor limită pentru particulele în suspensie PM2.5 și PM10, relevă datele unui raport de poluare întocmit de Centrul pentru Politici Durabile Europolis, citat de Agerpres

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte poluarea cu PM2.5, raportul de specialitate arată că se înregistrează medii zilnice de până la 150 micrograme/mc la Şcoala George Călinescu, de şase ori mai mari decât valoare limită maximă pentru media anuală de (25 micrograme/mc). De asemenea, un număr foarte mare de depăşiri ale acestui indicator se consemnează la majoritatea staţiilor, iar în evidenţă ies Calea Giuleşti (Şcoala generală nr. 163) şi Şcoala George Călinescu, cu 69, respectiv 58 de depăşiri ale valorii limită PM2.5.

În perioada octombrie – decembrie 2021, senzorii AerLive.ro au detectat valorile concentraţiilor medii zilnice de PM2.5 de până la cinci ori mai mari faţă de valoarea limită. Astfel, numărul depăşirilor valorii-limită este unul foarte mare, pornind de la 5 în cazul staţiei Gura Caliţei, până la 64 de depăşiri la staţia amplasată în zona Şcolii George Călinescu.

Pentru anul 2022, în primele patru luni, majoritatea staţiilor AerLive.ro au înregistrat valori ridicate, majoritar peste limită. Numărul mediu de depăşiri ar fi de aproximativ 38.

În schimb, staţiile de monitorizare ale Agenţiei Naţionale de Protecţiei a Mediului (ANPM) au raportat pentru poluarea cu dioxid de azot (NO2) depăşiri ale limitei legale pentru anul 2021. Datele arată depăşiri ale valorii admise de 40 micrograme/mc la cele două staţii de trafic din Bucureşti: B3 – Mihai Bravu şi B6 – Universitate (44,81 micrograme/mc, respectiv 49,39 micrograme/mc), mai arată sursa citată.

În anul 2021, cele opt staţii de monitorizare din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), montate în Capitală, au cumulat 348 de zile de nefuncţionare pentru poluarea cu acelaşi indicator.

„Avem de-a face, aşa cum datele ne indică de ani de zile, de valori foarte mari ale poluanţilor atmosferici, în special PM-urile şi oxizii de azot. Noutatea monitorizărilor o constituie acum datele privind poluarea din jurul şcolilor, pe care am reuşit s-o determinăm datorită a 27 de senzori de PM-uri. Înţelegem în sfârşit că cei mai vulnerabili dintre cetăţenii capitalei, adică copiii, respiră aer poluat la şcoală şi că măcar în privinţa asta trebuie să acţionăm. Este foarte grav şi dureros când înţelegem că inacţiunea noastră afectează mii de copii. Sau aşa ar trebui să fie”, a declarat Oana Neneciu, director executiv al Ecopolis.

Potrivit platformei citate, particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici şi picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanţi care variază în funcţie de dimensiune, formă, compoziţie şi origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăţi mici de metal şi cauciuc din uzura şi frânarea motorului, precum şi praful de pe suprafeţele rutiere. Altele includ reziduuri din construcţii şi industrie, precum şi polen şi particule de sol.

Particulele mai mari sunt, în general, filtrate în nas şi gât şi nu provoacă probleme. Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10, şi particule mai mici decât cele de 2.5 microni (PM2.5) se pot infiltra în căile respiratorii şi adânc în plămâni şi să provoace probleme de sănătate.

AerLive.ro este o platformă independentă de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti şi judeţul Ilfov, iniţiată de Ecopolis, care însumează în momentul de faţă 40 de puncte de monitorizare. Senzorii utilizaţi în cadrul platformei sunt PurpleAir şi Nubo – furnizaţi de partenerul platformei, Claritech, iar monitorizarea şcolilor se face în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Smart City şi CityAir.

Raportul de analiză a fost realizat în cadrul proiectului Reţeaua Civică AerLive, susţinut prin Platforma de mediu pentru Bucureşti, iniţiată de Fundaţia Comunitară Bucureşti şi finanţat de ING Bank.

România, condamnată de CJUE pentru poluarea din Capitală

Pe 30 aprilie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat România, într-un proces care are ca obiect poluarea din Capitală. Judecata a fost începută la cererea Comisiei Europene.

„România, pe de o parte, prin nerespectarea sistematică și persistentă, din anul 2007 și până cel puțin în anul 2016, a valorilor‑limită zilnice pentru concentrațiile de PM10 și prin nerespectarea sistematică și persistentă, din anul 2007 și până în anul 2014 inclusiv, cu excepția anului 2013, a valorilor‑limită anuale pentru concentrațiile de PM10 în zona RO32101 (București, România), nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 13 alineatul (1) din Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa coroborat cu anexa XI la aceasta și, pe de altă parte, nu și‑a îndeplinit, în ceea ce privește această zonă, începând din 11 iunie 2010, obligațiile care îi revin în temeiul articolului 23 alineatul (1) din această directivă coroborat cu anexa XV la aceasta, în special obligația prevăzută la articolul 23 alineatul (1) al doilea paragraf din directiva menționată, de a se asigura că perioada de depășire este cât mai scurtă cu putință”, se arată în decizia CJUE.

Procesul a fost deschis de Comisia Europeană, care a cerut ca judecătorii internaționali să constate faptul că țara noastră nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în tratatul de aderare la UE. Forul a reclamat, mai precis, că valorile normale au fost depășite încă din 2007. De asemenea, România a fost obligată la plata cheltuielilor de judecată.

Capitala României este orașul cu cea mai mare concentrație de dioxid de azot (NO2) înregistrată, comparativ cu alte capitale Europene și ocupă locul trei pe lista orașelor cu cea mai mare concentrație de PM10, au atras atenția reprezentații Colegiului Medicilor din București.

CITEȘTE ȘI: Colegiul Medicilor din București trage un semnal de alarmă: Poluarea aerului este o cauză majoră de îmbolnăvire

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW