Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


RAPORT Departamentul de Stat al SUA, despre fenomenul traficului de persoane din România: Victimele nu au primit sprijin suficient din partea autorităților în timpul proceselor penale

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 3 iulie 2021

Victimele traficului de persoane din România nu au primit sprijin suficient din partea statului în timpul proceselor penale, iar cazurile de intimidare la adresa acestora au persistat pe parcursul procedurilor judiciare în anul 2020, se arată în raportul Departamentului de Stat al SUA. 

ONG-urile au raportat că multe instanțe nu au impus sancțiuni împotriva avocaților traficanților de persoane atunci când au hărțuit și batjocorit victimele în timpul procedurilor. Judecătorii s-au bazat în mare măsură pe mărturia personală a victimei, de multe ori în fața traficantului, traumatizându-le în continuare”, a precizat sursa citată.

Oficialii americani notează că CEDO a constatat că instanțele din România nu au practici bine stabilite la nivel național pentru a proteja victimele minore ale agresiunilor sexuale.

CEDO a considerat că, din cauza lipsei unor practici naționale de protecție a copiilor, România nu și-a îndeplinit obligațiile de a pedepsi autorii de agresiune sexuală împotriva copiilor în conformitate cu legea penală”, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

O altă problemă scoasă în evidență în Raportul menționat arată că Guvernul a făcut eforturi insuficiente pentru protecția victimelor traficului de persoane.

Serviciile generale pentru victime au rămas inadecvate și le-au lăsat în pericolul de a cădea din nou pradă traficanților. Finanțarea Guvernului pentru serviciile de asistență și protecție demarată de ONG-uri a rămas limitată. În timp ce Guvernul s-a bazat pe ONG-uri pentru a găzdui și a ajuta victimele, nu le-a alocat subvenții din cauza legislației care exclude finanțarea directă”, arată oficialii americani.

În schimb, deși Guvernul României nu îndeplinește condițiile minime pentru a elimina traficul de persoane, face eforturi semnificative în această direcție, potrivit Raportului.

România rămâne o sursă principala pentru victimele traficului sexual și exploatarea prin muncă în Europa. Marea majoritate a victimelor identificate (72%) în 2020 sunt victime ale traficului sexual. Traficanții sunt de obicei cetățeni români implicați în grupuri infracționale bazate pe legături familiale și etnice, care se folosesc de femei și copii români pentru traficul sexual din România și alte țări europene, inclusiv Finlanda, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie”, potrivit sursei citate.

Astfel, România este încadrată, din acest punct de vedere, pentru al treilea an consecutiv, în „Tier 2”, alături de țări precum Belarus, Camerun, Haiti, Irlanda, Liberia, Pakistan, Thailanda sau Vietnam.

Raportul Departamentului de Stat al SUA poate fi consultat în integralitate aici.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW