Friday, May 20, 2022
Jurnalism corect


Denunţ penal împotriva lui Klaus Iohannis pentru instigare la ură şi discriminare, după declarațiile referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 5 mai 2020 Etichete: , , ,

Președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, László Tőkés, şi preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Balázs Izsák, au depus la Instanța Supremă un denunț penal împotriva președintelui Klaus Iohannis pe care îl acuză de instigare la ură și discriminare.

Decizia vine după declarațiile președintelui Iohanis privind autonomia Ținutului Secuiesc care va trebui să conducă la continuarea urmăririi penale după încetarea mandatului prezidențiae, potrivit CNMT.

„Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, prin László Tőkés, preşedinte, şi Consiliul Naţional Secuiesc, prin Balázs Izsák, preşedinte, au înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) un denunţ penal împotriva preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, considerând că pârâtul se face vinovat de comiterea infracţiunii de instigare la ură şi discriminare săvârşită prin declaraţia televizată din data de 29 aprilie 2020. Declaraţia încriminată va trebui să conducă la continuarea urmăririi penale după încetarea mandatului prezidenţial”, se arată în comunicat.

Tokes și Balazs susțin că declarația șefului statului însoțită de gesticulație ba „războinică, ba ridiculizantă, a produs mari emoţii atât la noi în ţară cât şi în ţara vecină ponegrită”.

„Textul are trei lacune principale: nu este adevărat, incită publicul român împotriva celor două categorii de persoane vizate, ungurii şi pesediştii şi poate altera relaţiile de vecinătate cu Ungaria. Preşedintele Romȃniei are memorie scurtǎ, despre dezlipirea Ardealului, în anul 2014 a afirmat exact contrariul!”, se mai arată în comunicat.

Sursa citată mai arată că „scopul infracțional” al declarației lui Klaus Iohannis se poate determina ușor, președintele intenționând să „disemineze idei şi opinii prin incitarea publicului împotriva a două categorii de persoane, cea a cetăţenilor români de naţionalitate maghiară şi cea a cetăţenilor români care sunt votanţii PSD!”.

„Preşedintele Klaus Johannis, în faţa camerelor, a recurs la metoda obişnuită, global răspândită de multă vreme, şi anume aceea de a prezenta oponenţii politici ca fiind străini de neam şi trădători de ţară. (…) Pare să uite faptul că, în calitate de preşedinte al României, este şeful unui stat în care coexistă multe naţionalităţi, astfel că a emite declaraţii, de un dispreţ şi de o aversiune etnică vădite, care fac trimitere la cea mai numeroasă minoritate din România ca la un inamic al statului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de instigare prevăzută şi pedepsită de art. 360 C.Penal”, au menţionat liderii CNMT şi CNS.

Declarațiile lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a declarat în urmă cu o săptămână că PSD a ajutat UDMR să treacă legea privind autonomia Ținutului Secuiesc prin Parlament.

„Este incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie Ținutul Secuiesc, este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament.

În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de COVID-19, ne luptăm pentru viețile românilor, ca să scăpăm de această pandemie, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor.

Eu nu pot, Ciolacu. Oare ce v-a promis Viktor Orban în schimbul acestei înțelegeri?

Vedeți, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică pesedistă. De aceea se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâre de PSD”, a declarat Klaus Iohannis.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW