Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Decontarea terapiei pentru persoanele cu autism intră în vigoare de la 1 octombrie 2023

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 28 septembrie 2023 Etichete: , , , , ,

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Sănătate au stabilit, prin Ordin, decontarea unor terapii pentru persoanele cu autism, începând cu data de 1 octombrie 2023, Astfel, copiii și adulții cu tulburări de spectru autist(TSA) pot beneficia de două ședințe de terapie decontate pe zi în limita a 40/42/44 ședințe/lună (în funcție de numărul de zile calendaristice).

Tariful ședinței decontate prin casele naționale de asigurări de sănătate este de 135 lei / ședință / 50 minute, se arată în normele de aplicare pentru decontarea serviciilor de terapie persoanelor cu autism.

Prestatorii de servicii de intervenție (cabinete individuale de psihologie, asociere de cabinete individuale de psihologie, societăți civile profesionale de psihologie sau organizații non-profit) trebuie să se autorizeze ca furnizori de servicii conexe actului medical la DSP și să fie evaluați pentru a putea încheia direct contracte de prestări servicii cu Casele Naționale de Asigurări de Sănătate.

Formele de terapie decontate pentru persoanele cu autism

– servicii de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenție de psihopedagogie specială-logopedie prin utilizarea de intervenții validate științific în tulburări din spectrul autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenție personalizat. Prestatorii de servicii pentru persoanele cu TSA pot avea următoarele specializări: psihologie clinică, psihoterapie, psihologia educației, psihopedagogie specială, consiliere psihologică.

Astfel, două ședințe de terapie și logopedie pe zi pot fi decontate din bugetul de la stat la valoarea de 135 lei / ședință / 50 minute.

Potrivit asociației Help Autism, autismul este o afecțiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul infantil, diabetul infantil şi sindromul Down. Statisticile internaționale recente estimează că 1 din 44 de copii au primit diagnosticul de autism in Statele Unite , iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creștere continuă a numărului acestora. Se estimează că peste 30.000 de copii au fost diagnosticați cu tulburări de spectru autist.

Sursă foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW