Saturday, December 2, 2023
Jurnalism corect


Declic: DNA a început urmărirea penală in rem, în dosarul premierului Florin Cîțu

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 22 septembrie 2021

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început urmărirea penală in rem în dosarul deschis după ce fostul consilier de stat Mioara Costin a trimis un document cu antetul Guvernului către tabăra care îl susține pe Florin Cîțu în luptă internă din PNL, transmite miercuri, 22 septembrie, Comunitatea Declic.

Reamintim că Declic a depus vineri, 30 iulie, o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pe numele premierului Florin Cîțu și pe cel al fostului consilier Mioara Costin, pentru instigare la abuz în serviciu și abuz în serviciu, în scandalul documentului cu antetul Guvernului.

„Acum, că procurorii au început cercetările, sperăm să aflăm cât mai repede dacă premierul a comis infracțiunea de instigare la abuz în serviciu folosindu-se de resursele statului ca să obțină șefia partidului”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic.

Până la acest moment, DNA nu a trimis o informare cu privire la înregistrarea dosarului și la începerea urmăririi penale in rem.

DNA anchetează și achiziția de vaccinuri

Pe lângă anunțul comunității Declic, DNA a precizat marți că anchetează achiziția de vaccinuri anti-COVID-19 de către Guvern. La fel ca în cazul dosarului menționat mai sus, urmărirea penală este in rem, ceea ce înseamnă că sunt anchetate faptele, nu persoanele.

Procurorii DNA vor stabili dacă există sau nu probe și indicii legate de săvârșirea unor infracțiuni de către șeful Guvernului.

Context

În luna iulie, în spațiul public a apărut un document cu antetul Guvernului, prin care consilierul Mioara Costin trasa linii de comunicare politică pentru strategia lui Florin Cîțu în lupta internă pentru șefia PNL și cerea informații compromițătoare despre contracandidatul său, Ludovic Orban, pentru a fi scurse în presă.

Ludovic Orban, contracandidatul prim-ministrului în lupta pentru șefia Partidului Național Liberal, a profitat de gafa fostului consilier Mioara Costin și a catalogat implicarea angajaților Guvernului în campania internă a PNL drept un lucru „total nefiresc și ilegal”.

Răspunsurile date de Florin Cîțu în fața jurnaliștilor au fost evazive, premierul argumentând constant că nu ar fi vorba de un document oficial, deși dovezile apărute în presă indicau precis că documentul respectiv a fost întocmit de un consilier de stat, angajat la Guvern.

„Colaboratorii mei elaborează foarte multe documente în exces de zel. Nu-mi aduc aminte să fi văzut acest document. Cei care spun că este un document real, să vină și cu probe. Sunt mai multe documente cu propuneri”, declara premierul pe 20 iulie.

La câteva zile de la publicarea respectivului document, secretarul de stat Mioara Costin, fost reporter la Realitatea TV, și-a dat demisia, potrivit unei decizii apărute în Monitorul Oficial, lucru catalogat atunci de Partidul Social Democrat drept „o recunoaștere a vinovăției”.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW