Declarația unui oficial maghiar, la 103 ani de la Trianon: Am decis să începem reunificarea națiunii
Secretarul de stat adjunct pentru politică națională al premierului ungar, Peter Szilagyi, Viktor Orban, declară, cu ocazia împlinirii a 103 ani de la Trianon, că maghiarii vor reunificarea națiunii. Precizarea a fost făcută pentru agenția de știri hirado.hu. Peter Szilagyi spune că această dorință a Guvernului de la Budapesta, de a „reunifica” poporul maghiar, dăinuie de 13 ani.
„Din 2010, guvernul ungar a muncit pentru a îndeplini această speranță. Rezultatul este că 150.000 de maghiari care trăiesc în afara granițelor au devenit parte a națiunii ungare sub legislația noastră”,Obiectivul guvernului este să facă posibil ca maghiarii care trăiesc în străinătate să fie prosperi în patria lor, să consolideze identitatea ungară a comunităților. Grație sprijinului rețelei de instituții educaționale din străinătate, 300.000 de copii pe an pot să primească o educație de calitate în limba maghiară în bazinul carpatic și peste tot în lume. Am decis să începem reunificarea națiunii, maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii”, a declarat Szilagyi,potrivit sursei citate.
Declarația adjunctului lui Orban, la 103 ani de la Trianon
Această afirmație făcută de adjunctul premierului Viktor Orban este catalogată de presa internațională „revizionistă”, având în vedere că se împlinesc 103 ani de la Tratatul de Pace de la Trianon.
La 4 iunie 1920 s-a semnat tratatul de la Trianon, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitatea sa de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Practic, este tratatul care punea capăt Primului Război Mondial. Și la acest moment, actul este considerat de Ungaria o mare „nedreptate”, deoarece 71% din teritoriul istoric al Regatului Ungariei a fost împărțit între noul stat Ungaria și vecinii săi. În România, prin lege, la data de 4 iunie, se marchează prevederile din Tratul de pace de la Trianon. Inițiativa legislativă a aparținut senatorului Titus Corlățean.
Provocarea lansată de președinta Ungariei
În urmă cu o săptămână, după vizita de la Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei, Katalin Novak, a publicat un video în care e intonată o strofă din așa zisul „Imnul secuiesc“. Ea a stârnit reacții critice oficiale din partea Ministerului Afacerilor Externe după ce a scris mesajul „Nu lăsa să piară Ardealul, Dumnezeul nostru!“. Dn urmă cu un an, declara că a venit în Transilvania, nu în România, lucru pe care autoritățile române l-a catalogat „provocare”.
„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”. transmiteau oficialii MAE.
Sursă foto: Pixabay
Comentarii