Sunday, May 16, 2021
Jurnalism corect


Deciziile luate în ședința de Guvern pentru relansarea economiei/ Companiile și angajații afectați de criza Covid-19, sprijiniți financiar

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 16 iulie 2020 Etichete: , ,

Șeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat, joi seară, măsurile care au fost adoptate în ședința de Guvern de joi pentru relansarea economiei. 

„Ministerul Fondurilor Europene a înaintat spre adoptare în ședința de Guvern o OUG privind măsurile pentru aprobarea programului național de racordare a populației la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naționale. Vorbim despre obiectivului Guvernului de conectare a populației la rețeaua de distribuție a gazelor naturale în proporție de 70% din populația României până în 2027 cu sprijin din fonduri europene. Prin acest proiect sunt asigurate resursele financiare în suma de un miliard de euro. Proiectul urmează să fie adoptat în ședința următoare de guvern.

Un alt proiect normativ pentru implementarea măsurilor de sprijin de această dată pentru companiile și angajații afectați de criza Covid-19. Este vorba despre programul de granturi pentru repornirea activităților economice în domeniile unde au existat restricții. Vorbim despre un program de un miliard de euro pentru reluarea activităților economice împărțit în trei mari categorii de beneficiari:

– pe deoparte se asigură un buget de 100 de milioane de euro pentru micro-granturi în valoare de 2000 de euro pentru SRL-uri fără salariați, pentru PFA-uri dar și ONG-uri cu o activitate economică în domeniile cultural artistice și cinematografie, precum și pentru cabinete medicale individuale implicate în tratarea pacienților Covid-19.

– asigurarea sumelor necesare prin oferirea unui ajutor nerambursabil pentru capital de lucru pentru IMM-uri în funcție de cifra de afaceri. Bugetul total al acestei măsuri este de 350 de milioane de euro iar valoarea ajutorului nerambursabil este de 15% din valoarea cifrei de afaceri a companiilor care solicită aceste granturi, respectiv între 5.000 și 150.000 de euro. Domeniile vizate de această măsură de sprijin sunt domeniile afectate ca urmare a restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus, respectiv domenii precum HORECA, industria de evenimente, editurile și librăriile.

– granturi pentru investiții cu un buget total de 550 de milioane de euro acordate IMM-urilor pentru reprofilarea sau reconversia activităților economice, respectiv în domenii precum industria alimentară, energie, echipamente, servicii de îngrijire, reparații și întreținere, turism, hoteluri sau confecții. În acest caz, valoarea grantului este cuprinsă între 50 de mii și 200.000 de euro. Programul va fi derulat prin intermediul Ministerului Economiei.

Alte programe de sprijin în domeniul asigurării competențelor digitale pentru companii în perioada următoare, cu finanțare din fonduri europene adoptate.

Un alt proiect de Hotărâre de Guvern adoptat în această ședință de Guvern vizează acordarea unor sume din fondul aflat la dispoziția premierului pentru unele unități administrativ-teritoriale afectate de calamități naturale, vorbim despre o sumă de 353 de milioane de lei pentru un număr de 14 județe”, a declarat Ionel Dancă.

Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW