Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Deciziile luate în cadrul reuniunii G7 – Ce au decis unele dintre cele mai puternice țări din lume

By Redactia , in Politic Stirile zilei , at 14 iunie 2021 Etichete: , ,

Liderii unora dintre cele mai puternice state din lume s-au reunit în cadrul summitului G7, fiind luate mai multe decizii privind aspecte importante la nivel mondial. Astfel, s-a decis distribuirea unui miliard de doze de vaccin împotriva COVID-19 țărilor sărace, precum și abordarea unei atitudini  mai dure în relația cu China, potrivit Agerpres.

Un alt subiect dezbătut a fost încălzirea globală, fenoman caracterizat de președintele american drept „problema existenţială cu care se confruntă omenirea”. Cele 7 state puternic dezvoltate din punct de vedere economic și-au asumat că vor lua măsuri pentru combaterea acestui fenomen, urmând a dona sume mai mari destinate acestei probleme.

Un miliard de doze de vaccin anti-COVID, distribuite țărilor sărace

Liderii țărilor care fac parte din G7 și-au asumat donarea și distribuirea unui miliard de doze de vaccin statelor slab dezvoltate, până la finalul anului viitor. Un alt angajament referitor la pandemia s-a referit la continuarea programelor de susținere economică post-COVID.

„Vom continua sprijinul pentru economiile noastre cât timp va fi necesar, concentrându-ne în locul răspunsului la criză pe promovarea creşterii în viitor. (..)Nu s-a întâmplat aşa la crizele globale anterioare şi suntem hotărâţi ca de această dată să fie altfel”, au transmis liderii G7.

Grupul a cerut și o anchetă transparentă a OMS privind originea COVID-19 în China.

O abordare mai dură în relația cu China

Grupul a stabilit o abordare mai dură în relația cu China, angajându-se să combată practicile comerciale incorecte ale acestei țări, precum și problemele în materie de drepturi ale omului în Hong Kong.

„Dorim să ne promovăm valorile şi îndemnăm China să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale în ce priveşte Xinjiang şi aceleaşi drepturi, precum şi un nivel semnificativ de autonomie în ce priveşte Hong Kong”, se arată într-un comunicat al G7, liderii celor 7 state menționând „importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan”.

„Suntem într-o competiţie, nu cu China în sine, cu autocraţii şi guvernele autocrate din lume, în lumea secolului XXI care se schimbă rapid”, a spus președintele american Joe Biden, menționând că nu dorește un conflict cu China.

Statele G7 au decis elaborarea unui plan de construire de infrastructură în țările în curs de dezvoltare pentru a contracara Noul Drum al Mătășii, o inițiativa similară a Chinei.

Grupul celor Șapte este o organizație mondială formată din 7 dintre cele mai puternic dezvoltate state ale lumii din punct de vedere economic, militar și tehnologic. Țările care fac parte din G7 sunt : Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii. Până în 2014, când a fost exclusă, din grup a făcut parte și Federația Rusă.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW